8°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C

02.05.2024 / 14:20 Crna hronika - Međunarodna akcija

FUP o akciji 'Pandora: Ispitano četvero osumnjičenih, pretresi na dvije lokacije

FUP o akciji 'Pandora: Ispitano četvero osumnjičenih, pretresi na dvije lokacije
Foto: Arhiva
Federalna uprava policije je učestvovala u međunarodnoj policijskoj akciji “Pandora” koja je započela 18.04.2024. godine.

Pretresi i racije u 12 call centara u više država i hapšenja više osoba epilog su velike akcije u kojoj su učestvovale policijske agencije iz Njemačke, Albanije, Kosova i Libana, kojom prilikom je razotkrivena kriminalna mreža odgovorna za prevare hiljada ljudi korištenjem različitih metoda.

U velikoj akciji koju je predvodila Njemačka kriminalistička policija (BKA), a koordinisao Europol privedena je 21 osoba, a razotkriveni su različiti načini kako su putem hiljada poziva varani građani – od lažnih policijskih poziva, uvjerljivih investicijskih prevara, pa čak i ljubavnih prevara.

Ova opsežna istraga identificirala 39 osumnjičenih, osim hapšenja 21 osobe na prostoru navedenih država, prikupljen je opsežan dokazni materijal poput nosača podataka, gotovine i imovine u vrijednosti od milion Eura, kao i veliki broj elektronskih dokaza.

Federalna uprava policije je zajedno sa njemačkim istražiteljima pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo izvršila pretrese na dvije lokacije, te je ispitala četvero lica u svojstvu osumjičenih.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo