10°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

01.05.2024 / 00:13 BiH - Vijeće sigurnosti

Lagumdžija u UN: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca

Lagumdžija u UN: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca
Foto: UN
Tokom rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a u situaciji u BiH obratio se i šef misije BiH Zlatko Lagumdžija.

 On je rekao da je redovni sastanak o BiH zakazan za 15. maj te da za vanrednim zasjedanjem nije bilo potrebe.

- Radi se o zloupotrebi Rusije, rekao je Lagumdžija te je dodao da Rusija podiže tenzije. On je dodao da po Ustavu ne postoji zajednica, već država BiH.

- Činjenica da je Rusija podijelila pismo samo jednog člana Predsjedništva BiH, govori o ruskoj prisatasnosti, rekao je Lagumdžija.

On je rekao da entieti imaju nadležnosti koje im je dao Ustav BiH, te da pismo Željke Cvijanović krši Dejtonski sporazum. Dodao je da samo BiH ima međunarodno-pravni subjektivitet.

- BIH je suočena s nekoliko izazova prethodnih godina. Vlasti RS podrivaju ustavno-pravni poredak, provode korake za buuće otcjepljenje RS, ograničavaju slobodu govora, rekao je Lagumdžija.

Dodao je da su napadnuti i OHR i Ustavni sud koji imaju mogućnost i mandat da spriječe otcjepljenje.

- Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH i oni su prijetnja miru i stabilnosti, rekao je između ostalog Lagumdžija i naveo da je pozivanje sudija Ustavnog suda BiH da podnesu ostavke retorika koju je koristio ratni zločinac Radovan Karadžić

On je rekao da je jedina svrha ovog sastanka nastojanje da se izvrši pritisak na povlačenje rezolucije o genocidu o Srebrenici.

- Srbija nije predložila nikakvu izmjenu u Nacrtu. Jedan predstavnik Srbije mi je rekao da možemo razgovarati samo kada uklonimo jednu riječ - genocid, rekao je Lagumdžija i rekao da se ne mogu dovoditi u pitanje presude institucije i sudova Ujedinjenih nacija te da ne razumije poruku Srbije da je potrebno u regionu postići dogovor o Srebrenici.

- To je činjenica, a ne stvar nečijeg mišljenja. Genocid je počinjen nad Bošnjacima, to je činjenica o kojoj se ne može polemisati, rekao je on.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo