20°C
Mostar 26°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 18°C

30.04.2024 / 19:03 Svijet - Njemački avioprijevoznik

Val štrajkova smanjio profit Lufthanse

Val štrajkova smanjio profit Lufthanse
Foto: Bloomberg
Njemačka aviokompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa značajno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.

Neto gubitak grupe u prva je tri ovogodišnja mjeseca iznosio 734 miliona eura i bio je za 57 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje poslovni izvještaj, prenosi HINA.

Prilagođeni operativni gubitak (prilagođeni EBIT) iznosio je 849 miliona eura i više je nego utrostručen. Negativan utjecaj vala štrajkova više grupa zaposlenika unutar grupe kao i zaposlenika partnera iznosio je oko 350 miliona eura, navodi uprava. Na poslovanje grupe utjecali su i problemi u nabavnim lancima i geopolitička nestabilnost, dodaju.
 
Prihod je uvećan za pet posto u odnosu na početak 2023. godine, na 7,39 milijardi eura, uključujući 5,9 milijardi eura prihoda od prometa, većeg za tri posto nego lani. U tri mjeseca zaključno s martom kompanija je prevezla više od 24 miliona putnika, za 12 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje poslovni izvještaj.

U drugom tromjesečju grupa planira povećati raspoložive kapacitete na oko 92 posto pretpandemijskog nivoa, skromnije nego što su prvobitno planirali, istakavši među razlozima daljnja ulaganja u operativnu stabilnost i odgođene isporuke aviona. Potvrdili su pozitivne izglede za poslovanje ovoga ljeta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo