19°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 24°C
Bihać 18°C

30.04.2024 / 16:19 BiH - Burna rasprava

TK usvojio Zakon: Udar na slobodu govora ili zabrana govora mržnje?

TK usvojio Zakon: Udar na slobodu govora ili zabrana govora mržnje?

Širenje neistinitih informacija o organu državne službe kroz lične stavove i mišljenja iznesene putem društvenih mreža i drugih medija, a kojima se nanosi šteta organu državne službe, precizirano je kao teška povreda službene dužnosti u Tuzlanskom kantonu. Rezultat je ovo usvajanja izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi TK.

Između ostalog, definisano je da se odredbe o nespojivosti sa dužnostima državnog službenika primjenjuju i na namještenike, propisano je formiranje Žalbenog vijeća za namještenike, te rad Odbora za žalbe do formiranja žalbenog vijeća.

„Zbog usporenosti rada Odbora za žalbe FBiH, Vlada TK je u ovom prijedlogu predložila da se formira Žalbeno vijeće koje će rješavati sva pitanja po žalbama kada su u pitanju namještenici. Na taj način će se olakšati rad institucija u Tuzlanskom kantonu“, ističe ministrica pravosuđa i uprave TK Nataša Marošević.

Opozicija u Skupštini TK bila je protiv donošenja izmjena i dopuna pomenutog zakona. Kažu da se njime dovodi u pitanje sloboda govora i pisanja na društvenim mrežama. Također, zamjeraju što se iz Komisije za prijem državnih službenika isključuje član sindikata.

„Cjelokupan zakon problematizira i druge članove koji dijelom ukidaju nadležnosti organa Žalbenog vijeća kada su u pitanju žalbe državnih službenika. To nije način da se ubrzaju žalbeni postupci državnih službenika, a takav zakon ne ide u korist državnim službenicima“, ističe Mirela Memić, zastupnica SDP-a u Skupštini TK.

Iz vladajuće SDA smatraju da su izmjene zakona dobre i da će poboljšati rad državnih službenika.

„Ovdje enma govora o cenzuri, radi se samo o zabrani govora mržnje i iznošenju neistina kako je navedeno u amandmanu. Dakle sankcionisat će se iznošenje neistina o državnoj instituciji u kojoj je službenik zaposlen. Oni koji misle da su oštećeni imaju mogućnost putem sindikata ili drugih institucija da traže svoja prava. To u Tuzlanskom kantonu nikad nije bio problem“, smatra Hasiba Kurtić, zastupnica SDA u Skupštini TK.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo