8°C
Mostar 14°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

27.04.2024 / 17:20 Ostali sportovi - Pariz 2024.

MOK obećava pozivnicu palestinskim sportistima na Olimpijske igre

MOK obećava pozivnicu palestinskim sportistima na Olimpijske igre
Foto: Ilustracija

Očekuje se da će se šest do osam palestinskih sportista natjecati na Olimpijskim igrama u Parizu, a neke će pozvati Međunarodni olimpijski odbor (MOK) čak i ako se ne kvalificiraju, rekao je čelnik MOK-a Thomas Bach.

Bach je za AFP rekao da se MOK "jasno obvezao" da će Palestinci biti pozvani čak i ako se ne kvalificiraju za Igre, koje počinju 26. jula.

On je obećao da će ceremonija otvaranja Pariških igara na rijeci Seni biti "nezaboravna", unatoč stalnim brigama oko sigurnosti riječne parade na otvorenom.

"Vrlo pedantan, vrlo profesionalan pristup (francuskih vlasti) jača povjerenje da možemo održati ovu ceremoniju otvaranja na rijeci Seni i da će ova ceremonija otvaranja biti ikonična, bit će nezaboravna za sportaše i svi će biti sigurni", rekao je Bach u ekskluzivnom intervjuu za AFP u sjedištu MOK-a u Lausannei, u Švicarskoj u petak, 26. aprila.

Iznimno ambiciozna ceremonija otvaranja zakazana za 26. jul ostaje jedna od najvećih nedoumica oko Olimpijskih igara u Parizu.

Umjesto tradicionalnog paradiranja na atletskom stadionu, timovi će ploviti rijekom Senom na flotili brodova pred, procjenjuje se, do 500.000 gledatelja, uključujući ljude koji bi to gledali iz obližnjih zgrada.

Stalno se nagađa da će francuske vlasti morati premjestiti ili prilagoditi ceremoniju zbog sigurnosnih prijetnji, nakon napada na koncertnu dvoranu u Moskvi u martu za koji je odgovornost preuzeo ogranak terorističke skupine, tzv. Islamske države, što izaziva dodatne strahove.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je prošle sedmice da bi se otvaranje moglo preseliti na nacionalni stadion, Stade de France, iako su lokalni organizatori uvijek inzistirali na tome da to nije opcija.

"Svi su odlučni održati ovu ceremoniju otvaranja na rijeci Seni, dok u isto vrijeme razmatraju sve različite scenarije", objasnio je Bach.

Bach je rekao da računa na povratak gledatelja u Parizu 2024. kako bi se "oživio olimpijski duh" nakon što su prošle Igre u Tokiju pogođene pandemijom COVID-a 19 održane na praznim stadionima.

"Dva poremećena izdanja značila bi da bi Olimpijske igre i olimpijske vrijednosti nestale na osam godina. Osam godina je predugo vrijeme i tada bi bilo vrlo teško oživjeti olimpijski duh", rekao je.

Upitan o raspoloženju u Francuskoj i kritikama tamošnjih Igara, rekao je da je to djelomično posljedica globalne neizvjesnosti.

"To nije samo povezano s Olimpijskim igrama. To je dio našeg zeitgeista (duh vremena) jer živimo u nesigurnim vremenima. A ima ljudi koji su skeptični. Neki su čak i uplašeni. Neki su zabrinuti za svoju budućnost", rekao je Bach, bivši njemački mačevalac.

(Vijesti.ba/RSE)

Izdvajamo