6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

23.04.2024 / 18:12 Crna hronika - Odluka Tužilaštva KS

Pušteni na slobodu pomagači ubice Farisa Pendeka

Pušteni na slobodu pomagači ubice Farisa Pendeka
Foto: Vijesti.ba
Elmedin Gradišić i Meris Saljević pušteni su na slobodu, a riječ je o osobama koje su pomagale Ademu Šumanu koji je u januaru ove godine u Sarajevu likvidirao tinejdžera Farisa Pendeka.

Ovu je informaciju za medije potvrdila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo pritvor Gradišiću i Saljeviću nakon prijedloga odbrane.

Njih dvojica su uz Šuman,a bili u pritvoru od 1. februara ove godine. Šumanovim pomagačima je pritvor određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili prikriti dokaze.

Podsjetimo, na ročištu je rečeno kako je Šuman te kobne noći prišao dječacima nakon čega je uslijedila provokacija, a prouzrokovala je da dječaci otvore prozor i pitaju u čemu je problem.

Onda je Šuman, udario Emana, Farisovog prijatelja, te se vratio i uzeo pištolj. U namjeri da liši života Emana, pogodio je Farisa koji je sjedio pored njega jer se sageo.

Tužiteljica je navela da je nakon toga Šuman pozvao pomagače, koji su mu pomogli da sakrije automobil i bude prevezen do Zenice. Na ročištu je rečeno i da je Šuman konzumirao narkotike, zbog čega je ranije osuđivan.

Tokom ročišta advokat osumnjičenog Adema Šumana predložio je izuzeće javnosti u vezi ovog slučaja, prije svega zbog medijskih napisa, no to je odbijeno.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo