6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

23.04.2024 / 13:24 Regija - Peter Stano

Rezultat nedjeljnog referenduma ne doprinosi smirivanju tenzija na Kosovu

Rezultat nedjeljnog referenduma ne doprinosi smirivanju tenzija na Kosovu
Foto: FENA

Glasnogovornik Evropske unije (EU) Peter Stano kazao je u utorak kako rezultat glasovanja na nedjeljnom referendumu na sjeveru Kosova koji su Srbi uglavnom bojkotirali ne doprinosi smirivanju tenzija niti otvara put za povratak Srba u institucije Kosova.

"Rezultat referenduma ne pridonosi smirivanju napetosti i otvaranju puta za povratak Srba u institucije Kosova, što je bitno za normalizaciju odnosa", kazao je Stano te dodao kako mjere koje je Europska unija poduzela protiv Kosova ostaju na snazi.

„Što se tiče mjera, u skladu sa svojim zaključcima od 12. decembra 2023., Vijeće će raspravljati o mjerama EU-a na osnovu izvještaja visokog predstavnika o ispunjavanju zahtjeva EU-a”, kazao je Stano u izjavi za Reportere.net.

U nedjelju je na sjeveru Kosova u općinama sa srpskom većinom održan referendum za smjenu gradonačelnika koji su Srbi uglavnom bojkotirali nakon što ih je na bojkot glasanja pozvala Srpska lista, najjača stranka kosovskih Srba koju podržava službeni Beograd.

Iako je u januaru preko 20 posto Srba s pravom glasa potpisalo peticiju za smjenu gradonačelnika u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku iznenada su odustali od glasanja pa su od 46.556 upisanih glasala samo 253 birača

Stano je kazao da EU izražava žaljenje što su kosovski Srbi izgubili priliku da ostvare svoje glasačko pravo i biraju gradonačelnike koji bi bili istinski reprezentativni.

„Odluka političkih stranaka koje predstavljaju kosovske Srbe na sjeveru da se povuku iz procesa i pozovu na bojkot rezultirala je brojnim poteškoćama, uključujući stvaranje nekoliko biračkih odbora bez srpskog naroda“, kazao je Stano.

Izbori u četiri općine većinski naseljene Srbima održani su prošle godine uglavnom bez učestvovanja srpske zajednice koja je prihvatila poziv na bojkot podržan od službenog Beograda, a izlaznost je bila manja od pet posto.

Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici općina Leposavić, Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica i Zvečan, svi pripadnici Srpske liste, u novembru 2022. podnijeli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistrira automobile s tablicama izdanim u Srbiji na tablice Republika Kosovo (RKS).


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo