8°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

23.04.2024 / 10:52 Regija - Hrvatski ministar

Anušić: Hrvatski piloti dovest će u četvrtak prvih šest Rafala

Anušić: Hrvatski piloti dovest će u četvrtak prvih šest Rafala
Foto: Ministarstvo odbrane

Hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić u utorak je najavio da će piloti Hrvatske vojske koji su prošli obuku u Francuskoj u četvrtak u Hrvatsku dovesti prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

"Historijskim preletom od Bordeauxa do Zagreba, u trajanju od 1,40 sati, piloti pobjedničke Hrvatske vojske koji su prošli obuku u Francuskoj, u četvrtak će u Hrvatsku dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg zračnog prostora", napisao je Anušić na društvenoj mreži X.

"Modernizacija borbene letačke flote najveće ulaganje Vlade i Ministarstva obrane u Hrvatsku vojsku i sigurnost naše Domovine!", istaknuo je hrvatski ministar odbrane.

U hangaru središta za obuku u okviru kompanije Dassault Aviation (DA) u Bordeauxu, borbeni piloti i tehničari Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) provode posljednje pripreme prije preleta prvih šest aviona iz Francuske u Hrvatsku.

Hrvatska je 2021. godine potpisala ugovor s Francuskom o kupovini 12 polovnih francuskih borbenih aviona Rafale, vrijedan 999 miliona eura.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo