7°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

23.04.2024 / 09:46 Muzika i Film - Kenan i Aldin Tucić

Uspješna braća Zeničani kojima su muzika i gluma u krvi

Braća Kenan i Aldin Tucić uspješno grade karijere, jedan u muzici, drugi u glumi. Rođeni Zeničani potječu iz muzikalne porodice, a iako je Aldin vrlo rano krenuo putem glume, posjeduje i muzički talenat, što mu je uveliko pomoglo da završi studije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

- Sa mamine strane smo imali lijepih vokala. Dajdža i dajdžinica su pjevali i bilo je nekoliko pjevača. U glumi, koliko znam, nema nikoga. Što se mene tiče, ja nisam bio ni za košarku, fudbal, tenis... Ništa mi od toga nije išlo. Onda mi je mama rekla da probam sa glumom. Nakon prve predstave sam dobio i prvu nagradu – prisjetio se Aldin Tucić.

Kenan, koji je od devete godine u muzici, dodaje da je tek u novembru 2023. godine saznao da je njihov djed po majci Osman napravio kuću od zarade u muzici.

-Ne znam kako mi to niko do tad nije ispričao. Plakao sam kao malo dijete slušajući dajdžu Nedžada kako priča, a dajdžinica dodaje pojedinosti. Djed je bio vrhunski violinista i pjevač. Kako mi je pričao dajdža, svaki put je sa svirke donosio polomljenu ili lomio violinu kao protest, jer nije više želio da svira. Onda dođe vikend, dođu po njega i već su mu kupili novu… Djed je umro jako mlad, sa samo 33 godine od istog kancera kao i majka. Nana Mina je nakon njegove smrti, kad je mama imala 3 a najmlađi dajdža Nermin bio beba, odgojila četvoro djece – govori Kenan.

Aldin je prve predstave igrao već kao desetogodišnjak, a zanimljivo je da je i on prve „izlete“ u muziku imao na trećoj godini studija, kada je počeo nastupati po kafanama kako bi zaradio novac. To svoje životno iskustvo je pretočio u hit komediju „Kafana kao zločin“.

- Ja sam ga na to nagovorio kako bi mogao finansirati školovanje. Otvorio sam mu oči. Zajedno smo odrastali uz muziku. Jako sam ponosan na brata i sve što je postigao u životu i karijeri. Smatram da je puno uspješniji od mene. Iako živim i radim u Švedskoj, Aldina sam uvijek odgovarao od toga da napusti Bosnu i Hercegovinu. Na vlastitom primjeru sam vidio da život u tuđem svijetu nije neka velika sreća – kaže Kenan Tucić.

U svemu što rade, jedan drugom su velika podrška, a, iako ih dijele hiljade kilometara, vrlo su bliski i posvećeni. Zajedno su već radili na projektima, a i u budućnosti planiraju zajednički rad, bilo u glumi ili u muzici.

- Aldin je bio uključen u moj prvi ozbiljniji projekat i pjesmu „Ne ruši mostove“, gdje je u spotu zapravo glumio mene u mlađim danima. Nisam pristrasan kada kažem da je Aldin jako kvalitetan glumac i veliki profesionalac u svom poslu. Nije mala stvar kada znaš da ti je brat neko ko vrijedi i zaslužuje pažnju – ističe Kenan.

Aldin glumi u novom spotu Zdravka Čolića za pjesmu „Biraj ti“, a zbog njegovog snimanja je zamalo zakasnio na predstavu koju je narednog dana imao zakazanu u Bihaću.

- Snimali smo do kasno u noć, a sve je završeno u četiri sata ujutru. U deset sam trebao da krenem za Bihać, jer sam u osam naveče imao predstavu, a probudio sam se u dva u Sarajevu. Jedva sam stigao do Bihaća na vrijeme. Finale spota je fantastično sa dva krupna kadra koja su filmski urađena. Upoznao sam i Čolu – govori Aldin.

Uspješni glumac sarađuje sa našim rediteljem muzičkih spotova Harisom Dubicom, a promociju Harisove knjige „Pisma snova“ su već radili u šest država Evrope. Trenutno izvodi tri predstave širom BiH, regiona i Evrope.

- To su „Onda je nešto puklo“, „Ja Bosanac“ i moja autobiografska predstava „Kafana kao zločin“. Prve dvije je radila Indira Kučuk Sorguč sa kojom već godinama imam lijepu saradnju. U glumi sam uvijek davao prednost pozorištu nad filmom. Uvijek sam bio čista emocija i volim dušu koju ima pozorište. Film je tu više ako stremite nekoj popularnosti. U filmu možeš reći rez, pa idemo sve ispočetka. U predstavi to mora biti savršeno ili nije dobro – govori naš glumac.

Zahvalan je na podršci starijeg brata Kenana, te brojnim savjetima koje je dobio od njega, a koji su mu bili vodilja kroz život i karijeru.

- Uvijek mi je isticao da budem svoj i da ne obraćam pažnju na druge. On je dosta toga prošao i doživio prije mene, tako da mi je govorio da slušam sebe i da ću daleko stići, da mi je porodica najveći prijatelj. Ipak, nisam sve to odmah usvojio, trebalo mi je vremena. Sada vidim da ima efekta – kroz smijeh govori Aldin.

Majku Edinu su izgubili 2013. godine, a otac Selam je umro šest godina poslije. Borba za život i zdravlje roditelja, koja je, prema Aldinovim riječima, bila teška i iscrpljujuća, još više ih je zbližila.

- Nas dvojica nikad nismo voljeli sjediti po kafama. Dok je Kenan još bio u BiH, imali smo jedan običaj. Jednostavno, sjednemo u auto i vozimo se. Pričamo, savjetujemo jedan drugog. Zenica-Mostar. Odemo i vratimo se, ne sjedamo niti ostajemo – kaže na kraju Aldin.


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo