6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

20.04.2024 / 22:11 Regija - Porfirije s O'Brienom

SPC nastavlja politiku 90-ih: Rezoluciju o Srebrenici nazvali štetnom

SPC nastavlja politiku 90-ih: Rezoluciju o Srebrenici nazvali štetnom
Foto: SPC
Patrijarh srpski Porfirije primio je u Patrijaraškoj rezidenciji u Beogradu pomoćnika sekretara Biroa za evropske i euroazijske poslove State Departmenta Jamesa O'Briena i ambasadora SAD u Srbiji Christopher Hilla.

Ističući važnost unapređenja odnosa Srbije sa SAD u duhu prijateljstva koji je u dugom historijskom periodu odlikovao odnos srpskog i američkog naroda, poglavar SPC je upoznao goste sa neizmjenjivim stavom SPC da su Kosovo i Metohija dio Republike Srbije.

S obzirom na tu činjenicu, patrijarh je kao štetno ocijenio uključivanje Kosova u Vijeće Evrope, saopšteno je iz SPC.

Razgovarajući o međunacionalnim i međudržavnim odnosima u regionu, patrijarh je iskazao krajnju zabrinutost i kao potpuno štetnu ocijenio inicijativu za izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, pritom ne dovodeći u pitanje činjenicu da svi koji su počinili bila kakav ratni zločin treba da budu izvedeni pred lice pravde.

- Uprkos takvim inicijativama koje ne da ne donose ništa dobro, nego narode koji vijekovima dijele isti životni prostor stavljaju pred nova iskušenja i izazove, Srpska pravoslavna crkva će nastaviti neodstupno da poziva na ljubav i razumijevanje, gradi mir, kako na Kosovu, tako i u Bosni i Hercegovini - naglasio je patrijarh.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo