8°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 5°C

19.04.2024 / 19:26 BiH - Azir Osmanović

Srebreničanin koji je preživio strahote: Stanite u kraj negiranju genocida!

Srebreničanin koji je preživio strahote: Stanite u kraj negiranju genocida!
Azir Osmanović / Screenshot
U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku danas je održan brifing o nacrtu rezolucije o "Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine", kao i pripremama za obilježavanje 29. i 30. godišnjice genocida u Srebrenici.

Brifing je otvorio stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija. Uvodničar je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, a potom se prisutnima obratio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Na kraju je uslijedilo obraćanje Azira Osmanovića, Srebreničanina koji je preživio genocid, također i autora velike izložbe "Stopama onih koji jesu (ili nisu) uspjeli preći" i memoara "Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela".

Osmanović je obraćanje u UN-u počeo riječima da je kao trinaestogodišnjak preživio genocid u i oko Srebrenice u periodu od jula do oktobra 1995. godine.

- Cijeli svoj život posvetio sam prikupljanju materijala i dokumentarnih dokaza o životu i nestanku moje zajednice, zajednice Bošnjaka muslimana u sjeveroistočnoj Bosni. Uprkos svemu, živim u Srebrenici sa suprugom i naše troje djece. Posljednjih 15 godina radio sam kao istraživač, kustos i na kraju kao vođa tima muzejskog arhiva u Memorijalnom centru Srebrenica. Moje današnje obraćanje je dvostruko. Danas vam se obraćam kao preživjeli svjedok genocida, ali i kao čuvar kulture sjećanja u i oko Srebrenice. Kao preživjeli, pridodajem svoj glas opravdanom pozivu da se 11. juli proglasi međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici – rekao je Osmanović.

Dodao je da ovom rezolucijom države članice imaju priliku odati počast životima koji su nepravedno oduzeti i učiniti značajnu promjenu u životima onih koji su preživjeli iskušenje i stradanje u genocidu.

- Vi kao države članice Ujedinjenih nacija imate priliku da stanete na kraj negiranju genocida i zaustavite veličanje nasilja, da pomognete našoj borbi da pronađemo posmrtne ostatke naših najmilijih kako bi oni bili dostojanstveno položeni na posljednji počinak, da prenesete pouke iz Srebrenice svijetu i osigurate mirniju budućnost za našu djecu.

Proglašavanjem 11. jula međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine potvrđujete sudski utvrđene činjenice genocida i stajete na stranu istine i pravde - zaključio je u govoru Azir Osmanović, preživjeli svjedok genocida u Srebrenici.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo