17°C
Mostar 20°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

19.04.2024 / 13:22 BiH - Potpredsjednik FBiH

Lendo: Civilizacijska obaveza je da Rezolucija o genocidu u Srebrenici bude usvojena

Lendo: Civilizacijska obaveza je da Rezolucija o genocidu u Srebrenici bude usvojena
Foto: FENA
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo ističe kako su Bosna i Hercegovina i njeni građani dio evropske porodice demokratskih, ljudskih i opće prihvaćenih vrijednosti koje su ugrađene u Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Povelju Evropske unije o osnovnim pravima.

"Uvjeren sam da samo i isključivo na tim vrijednostima možemo i moramo graditi našu budućnost, ali preduslov je suočavanje s prošlošću, priznavanje da je u Srebrenici planiran i izvršen genocid i učenje iz presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju."

U Narodnoj skupštini Republike Srpske jučer je, nastavlja, usvojen izvještaja kojim se suprotno svim gore navedenim vrijednostima negira genocid u Srebrenici. U nosioce anticivilizacijskih vrijednosti upisali su se svi oni koji su uzeli učešće u sačinjavanju i objavljivanju ovog izvještaja.
 
"S jedne strane su oni koji se oslanjaju na pravne činjenice sa snagom sudskih presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a s druge strane nalaze se oni koji negiraju presude, koji grubo umanjuju i negiraju planirani i izvršeni genocid u Srebrenici i koji veličaju presuđene ratne zločince. Još jedan važan korak u afirmaciji kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i borbe protiv negiranja i grubog umanjivanja genocida jeste i usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Moralni i civilizacijski ciljevi Rezolucije su dostojanstveno čuvanje sjećanja na žrtve genocida. Važno je da se okupimo i pružimo podršku naporima da Rezolucija o genocidu u Srebrenici bude usvojena."

Usvojeni Izborni zakon Republike Srpske u sadržaju je, dodaje, očigledno suprotan Ustavu Bosne i Hercegovine.

"Njegov je cilj protivpravna promjena raspodijeljenih nadležnosti između države i administrativnih jedinica, suspenzija ustavnog i pravnog poretka i prouzrokovanje takvog stanja u kojem se država pokušava onemogućiti da organizuje i provede fer, slobodne i demokratske izbore. Ovaj i slični zakoni u konačnici imaju razorne posljedice na pravnu sigurnost, vladavinu prava i integritet izbornog procesa", zaključuje Lendo u reakciji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo