9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

19.04.2024 / 13:08 BiH - Sarajevo

Delegacija RS-a sutra obilježava Dobrovoljačku, blokiran dio grada

Delegacija RS-a sutra obilježava Dobrovoljačku, blokiran dio grada
Foto: Arhiv / Vijesti.ba

Delegacija Narodne skupštine RS će sutra u Istočnom Novom Sarajevu i Sarajevu prisustvovati obilježavanju 32 godine od događaja u Dobrovoljačkoj ulici.

Delegaciju Narodne skupštine čine narodni poslanici: Damjan Škipina, Vukota Govedarica i Aco Stanišić.

Program Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske:

Istočno Novo Sarajevo – crkva Svetog velikomučenika Georgija-Miljevići
10.00 časova - parastos za ubijene pripadnike JNA
10.40 časova - polazak autobusa za Sarajevo-Dobrovoljačku ulicu
Sarajevo – Ulica Hamdije Kreševljakovića (Dobrovoljačka ulica)
11.00 časova – mirna šetnja, polaganje cvijeća i vjerski pomen
11.50 – povratak u Istočno Sarajevo

Obavijest o privremenoj izmjeni režima saobraćaja

Zbog provođenja mjera sigurnosti javnog okupljanja za subotu, 20.04.2024. godine, u vremenu od 10:40 do 12:00 sati, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost za privremenu izmjenu režima saobraćaja Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite Vlade Republike Srpske.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se od zabrane saobraćaja za motorna vozila na regionalnom putu R446 (područje Kantona Sarajevo), ulici Derviša Numića, raskrsnici Put Mladih muslimana i ulice Derviša Numića, ulici Zagrebačka, ulici Terezija, Skenderija, ulici Hamdije Kreševljakovića (dionica od raskrsnice ulice Hamdije Kreševljakovića i ulice Hamze Hume "Most na Skenderiji“ do raskrsnice ulice Hamdije Kreševljakovića i ulice Čumurija - Atmejdan), osim unaprijed organizovano formirane kolone vozila sa učesnicima javnog okupljanja.

Zabrana pješačkog saobraćaja odobravat će se u zavisnosti od procjene pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova KS da se kolona ne može sigurno kretati u neizmijenjenom režimu saobraćaja, u ulici Skenderija (dionica od raskrsnice ulica Skenderija i ulice Čobanija do raskrsnice ulica Skenderija i Hamdije Kreševljakovića, uključujući lokalitet trolejbuske okretnice „Drvenije", kao i most „Drvenija"), Hamdije Kreševljakovića (dionica od raskrsnice ulice Hamdije Kreševljakovića i ulice Čobanija do raskrsnice ulice Hamdije Kreševljakovića i ulice Mjedenica).

Vrijeme potpune obustave saobraćaja u navedenim ulicama i u naznačenom terminu utvrđivat će operativni organi MUP-a, u zavisnosti od situacije na terenu.

Prema rješenju Ministarstva saobraćaja KS, dozvoljava se privremena izmjena režima saobraćaja u ulici Skenderija (dionica od raskrsnice sa ulicom Terezija "Most na Skenderiji" do raskrsnice sa ulicom Hamdije Kreševljakovića (Drvenija) i u ulici Hamdije Kreševljakovića od raskrsnice sa ulicom Čobanija do raskrsnice sa ulicom Čumurija - Atmejdan) na način da se unaprijed organizovano formirana kolona u povratku vrati istom maršutom, uz pratnju i osiguranje MUP-a Kantona Sarajevo - suprotni smjer.

MUP Kantona Sarajevo može u slučaju potrebe potpuno ili dijelom zabraniti odvijanje pješačkog sabraćaja u skladu sa operativnom i sigurnosnom procjenom ovog organa, a u cilju osiguranja učesnika manifestacije.

Alternativni pravci za vrijeme privremene potpune obustave saobraćaja bit će:

a) Baščaršija-Skenderija: Obala Isa-bega Ishakovića - Hamdije Kreševljakovića (dionica pored At mejdana) - Obala Kulina bana

b) Skenderija-Baščaršija: Terezije - Hamze Hume - Obala Kulina bana (nakon prolaska učesnika manifestacije uz pratnju MUP-a).

Regulaciju toka saobraćaja na dijelu obustave saobraćaja, vršit će pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo. Nakon utvrđenog vremenskog termina, odnosno stvaranja sigurnih uslova za odvijanje saobraćaja, uspostavit će se redovni režim odvijanja saobraćaja.

32 godina od Dobrovoljačke

Trećeg maja 1992. tokom povlačenja pripadnika JNA iz kasarne na Bistriku, došlo je do vatrenog okršaja između Teritorijalne odbrane BiH i Jugoslavenske narodne armije (JNA). Izlazak kolone pripadnika JNA iz Sarajeva prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije otetog i zarobljenog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića na Sarajevskom aerodromu.

Tog dana, prema svjedočenju generala Milutina Kukanjca, tadašnjeg komandanta Druge vojne oblasti JNA u slučaju “Dobrovoljačka”, ubijeno je šest pripadnika JNA, dok je u konvoju ukupno bio 261 pripadnik JNA. Istragom Tužilaštva BiH utvrđeno je da je tokom napada ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba.

O lažima koje godinama prate dešavanja u Dobrovoljačkoj, prije nekoliko godina je u listu Danas pisao Rade Radovanović.

- A laž je u tome da i ove, kao i prethodnih godina, mediji u Srbiji kao i oni u Republici Srpskoj, objavljuju sve i svašta o slučaju Dobrovoljačka, o zločinu u Sarajevu 3. maja 1992, kada je u napadnutoj koloni pripadnika JNA ubijeno, uporno se tvrdi – 42 ljudi. Banjalučki Republički centar za istraživanje ratnih zločina nudi i specifikaciju žrtava: poginulo je 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica. Istina, međutim, izgleda drugačije. Prilikom napada na kolonu vozila u kojoj su bili pripadnici JNA, 3. maja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, poginulo je, po sudskoj verziji sedmoro, a po svedočenju generala JNA Milutina Kukanjca, koji je i sam bio u pomenutoj koloni pa žrtve navodi po imenu – šestoro ljudi, piše Radovanović.

Da bi se razumjelo u ovom slučaju, mora se znati šta se dešavalo – ne 3. nego 2. maja 1992. u ratnom Sarajevu.

- Tokom aprila 1992. u Sarajevu je ubijeno 225 ljudi, ali će drugi maj 1992. ostati zabilježen u istoriji kao poslednji propali pokušaj još uvijek formalno postojeće JNA da zauzme centar grada, podijeli ga i stavi pod svoju kontrolu. Napad je počeo u ranim jutarnjim satima granatiranjem sa već uveliko utvrđenih položaja na brdima oko Sarajeva. Čitav sat i po, Mladićevi i Karadžićevi artiljerci tući će iz svih tenkova, topova i ostalih oruđa po Predsjedništvu, Skupštini, Narodnom pozorištu, Domu sindikata… Po najužem gradskom jezgru, po Opštini Stari grad, ali i po Novom Sarajevu. Bio je to početak ostvarenja monstruoznog plana – kasnije označenog kao najduža opsada jednog grada u novijoj istoriji – 1.395 dana! – što će životima platiti 14.011 građana Sarajeva, među kojima i više od 1.600 dece…, piše Radovanović i nastavlja:

- Pomenutog drugog maja 1992, nakon kanonade sa brda, uslijedio je napad na centar grada, uz korišćenje tenkova, oklopnih transportera i pješadijskog naoružanja. Ovom iznenadnom akcijom JNA je pokušala da osvoji zgradu Predsjedništva i ostale državne institucije. Stratezi raspada bivše Jugoslavije tako su htjeli da pokažu kako legalno izabrana vlast, tada već međunarodno priznate i nezavisne BiH, članice Ujedinjenih nacija, ne vlada ni u Sarajevu. Međutim, na pokušaj proboja i paljbu iz tenkova i oklopnih transportera, u području Skenderije, oko Predsjedništva i iz ulica centra grada – grupe sarajevskih teritorijalaca odgovaraju projektilima iz zolja, osa, ručnih bacača, automatskog oružja… Poslije celodnevnih sukoba 2. maja, tako je pogođeno i uništeno nekoliko oklopnih transportera i tenkova, a u njima ginu vojnici i oficiri JNA… Koliko njih – tog 2. maja 1992? Njih 35 (trideset petoro!) – odnosno, tačno onoliko koliko iznosi razlika između 42 mrtva (kako se tvrdi) i 7 (sedam ) – koliko je utvrđeno da je stvarno izginulo u Dobrovoljačkoj ulici, 3. maja 1992.

O slučaju “Dobrovoljačka” stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta.

 

 
(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo