17°C
Mostar 20°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 17°C

19.04.2024 / 11:47 Politika - Reakcije

NIP o sjednici Narodne skupštine RS-a: Atak na mir i ustavni poredak

NIP o sjednici Narodne skupštine RS-a: Atak na mir i ustavni poredak
Foto: Vijesti.ba

Narod i Pravda oštro osuđuje rušilačko ponašanje vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. 

Rano jutros usvojeni zakoni i zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su sramni, antiustavni i direktna prijetnja očuvanju mira u Bosni i Hercegovini i regionu.

Izborni zakon RS-a u formi u kojoj je usvojen je neustavan jer direktno derogira nadležnosti države koje su jasno propisane Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine. Njime se pokušava izgraditi paralelan pravni sistem i time se direktno ruši ustavno-pravni poredak države Bosne i Hercegovine. Kako je Ustav Bosne i Hercegovine sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma ovim vlast u Republici Srpskoj direktno ugrožava mir u Bosni i Hercegovini i regionu. Sličnu formu i efekat imaju i drugi zakoni usvojeni na istoj sjednici kao što su zakoni koji se odnose na imunitet ili referendum.

Predstavnici Naroda i Pravde iskoristit će sve pravne mehanizme kako bi zaštitili ustavni poredak i očuvali mir. To uključuje adekvatne apelacije ka Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kao najvišoj pravosudnoj instanci čiji je primarni zadatak upravo zaštita ustavnog poretka države. Također, adekvatno ćemo reagirati kako prema Uredu visokog predstavnika u BiH (OHR) tako i prema svim drugim međunarodnim institucijama. Ipak, temelj opstojnosti i garant opstanka Bosne i Hercegovine ostaju svi građani Bosne i Hercegovine koji ovu državu vide kao garant vlastitog opstanka. Pozivamo institucije da pokažu da imaju kapaciteta i volje da državu zaštite od ovakvog nasrtaja. Tužilaštvo BiH i Sud BiH imaju zakonsku obavezu reagirati na negiranje genocida što je krivično djelo prema važećim propisima, posebno spram pojedinaca koji su učestvovali u naručivanju i izradi na lažima temeljenog izvještaja.

Krajnje sramnim vidimo usvajanje zaključaka i prihvatanje jednog potpuno neutemeljenog izvještaja kojim se direktno negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Ne postoje pravni termini koji bi opisali takav čin – to je srozavanje Narodne skupštine RS-a na najniže nivoe koje demokratski svijet odbacuje i prezire.

Više puta smo jasno pokazali spremnost na dijalog, dogovoranje i saradnju s ciljem dalje izgradnje i jačanja institucija i države BiH na korist svih njenih naroda i građana. Ali istovremeno jasno i nedvosmisleno ukazujemo da vladajuća koalicija u RS-u, a posebno njen lider Milorad Dodik, cijeli entitet i sve građane guraju ka potpunoj izolaciji i sankcijama. Posljednji potezi jasnu pokazuju da narod vode u bolnu izolaciju i jednu krajnju nesigurnost. Podrška Srbije ovakvom putu je prvenstveno za osudu ali i opomena da svaka regionalna saradnja mora biti temeljena na poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Ono što nikako nije upitno to je jedinstvena i suverena Bosna i Hercegovina. Uprkos svim nasrtajima i jednom potpuno nerazumnom pristupu iz RS-a, državne institucije opstaju i polako se unapređuju i izgrađuju. Osim otvaranja pristupnih pregovora za članstvo u EU danas smo korak bliže članstvu u NATO-u, prijetnje iz RS-a utjecale su na jačanje vojnog prisustva zemalja članica NATO-a u BiH u okviru misije EUFOR-a, a značajan doprinos očuvanju države daju i domaće institucije, od Oružanih snaga BIH do Ustavnog suda BiH pa i Suda BiH pred koji jednako dolaze svi optuženi bez obzira da li ih deklarativno priznavali ili ne.

Vlasti RS-a, ako im je dobrobit vlastitih građana interes, moraju se vratiti procesima od kojih svi građani imaju vidljivu korist i koji garantiraju korake naprijed. U suprotnom jasno će poručiti da su zarad vlastitih interesa spremni žrtvovati interese građana.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo