16°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

18.04.2024 / 12:10 BiH - VSTV

Vedran Alidžanović imenovan za glavnog tužioca Tuzlanskog kantona

Vedran Alidžanović imenovan za glavnog tužioca Tuzlanskog kantona
Foto: Vijesti.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je imenovalo Vedrana Alidžanovića na mjesto glavnog tužioca u Kantonalnom tužilaštvu TK.

Alidžanović dolazi na mjesto Tomislava Ljubića koji odlazi u penziju, a za tu funkciju su pretendirali i Mirzeta Begić, Dražen Milićević, Damir Čajić i Ćazim Serhatlić. Alidžanović je jednoglasno izabran za novog kantonalnog tužioca, a čija biografija je veoma bogata.

Vedran Alidžanović rođen je 01.11.1983. godine u Tuzli. Osnovnu školu završio je 1998. godine u Tuzli, a gimnaziju „Meša Selimović“ takođe u Tuzli 2002. godine. Iste godine upisao je Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, na kojem je diplomirao 2007. godine.

Nakon diplomiranja, pripravnički staž odradio je u Advokatskoj kancelariji i tužilaštvu Tuzlanskog kantona, a pravosudni ispit položio je 2009. godine. Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, 2010. godine imenovan je na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Gračanici, na kojoj poziciji je radio tri godine.

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Vedran Alidžanović je 2013. godine imenovan na poziciju kantonalnog tužioca tuzlanskog kantona, na kojoj poziciji radi i danas na odjelu za borbu protiv organizovanog i privrednog kriminala i korupcije. Učestvovao je na većem broju savjetovanja iz krivično pravne oblasti u zemlji i inostranstvu. Vedran Alidžanović je oženjen i otac jednog djeteta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo