17°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

17.04.2024 / 15:28 BiH - Jablanica

Ministar Lokmić u Sovićima: Kultura sjećanja ne smije nikada biti izbrisana

Ministar Lokmić u Sovićima: Kultura sjećanja ne smije nikada biti izbrisana
Foto: Federalno ministarstvo za pitanja boraca
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić danas je uime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ...

... zajedno sa federalnim ministrom unutrašnjih poslova Ramom Isakom i federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Nerinom Dizdarom prisustvovao obilježavanju godišnjice stradanja u selima Sovići i Doljani u Jablanici.

Na današnji dan 1993. godine u jutarnjim satima krenuo je napad na sela Sovići i Doljani u općini Jablanica koju su branili malobrojni i nedovoljno naoružani pripadnici Armije RBiH. Poslije nadljudskog otpora ova sela padaju u ruke neprijatelja i od tada započinju zločini i logori.

U selu Sovići 19. aprila 1993. godine formiran je logor za žene, djecu i starce sve do 6. maja 1993. godine, 507 civila je zatvoreno, a vojno sposobni su odvajani, i to njih 107 su odvezeni u koncentracioni logor Ljubuški, a ostatak od 54 logoraša ostavljeni su u Osnovnoj školi u Sovićima.

Iz škole su 21. aprila 1993. godine izvedeni i strijeljani četvorica logoraša i to: Ismet (Meho) Čilić, Salem (Ibro) Škampo, Hasan (Alija) Radoš i Ekrem (Mujo) Tašić.

– Naša trajna obaveza je da se prisjećamo prošlosti. Da ne zaboravimo šta se dogodilo u Bosni i Hercegovini i Sovićima. Kultura sjećanja ne smije nikada biti izbrisana, sa njenim postojanjem štitimo od zaborava i čuvamo nove generacije od ponavljanja zla - istakao je Lokmić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo