19°C
Mostar 25°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

17.04.2024 / 15:25 Fudbal - Trener Borussije Dortmund

Terzić: Ako ste već tu, ima smisla boriti se za finale Lige prvaka

Terzić: Ako ste već tu, ima smisla boriti se za finale Lige prvaka
Foto: Agencije
Borussia Dortmund i Paris Saint-Germain sastat će se u polufinalu Lige prvaka, skoro osam mjeseci nakon što su se susreli u prvom meču svoje evropske kampanje.

Ove dvije ekipe izašle su iz ovosezonske 'grupe smrti', u kojoj su se nalazili i italijanski gigant AC Milan, koji je ušao u final-four prošle sezone i ambiciozni Newcastle.

Dok je PSG bio upućen da ode daleko u onome što je postalo oproštajna turneja Kyliana Mbappea, Dortmund je iznenađujuće bio na prvom mjestu u grupi.

Pobjednici iz 1997. sada su na pragu povratka na Wembley - mjesto njihovog poraza u finalu Lige prvaka 2013. od najvećeg rivala Bayerna Minhena.

Iako je moguć još jedan londonski susret sa Bayernom sa Bavarcima na drugoj strani žrijeba, Dortmund će prvo morati da se izbori sa PSG-om, koji je trebao nadoknaditi zaostatak u četvrtfinalu sa Barcelonom.

Dortmund je na Parc des Princesu ranije ove sezone ostvario najlošiji učinak u Evropi ove sezone, ali autsajder Edina Terzića će se podržati da izazove poraz u takmičenju koje je najvažnije PSG-u i njihovim finansijerima iz Katara.

- Ako ste već tu, ima smisla boriti se za igranje u finalu -  rekao je ozareni Terzić nakon pobjede.

- Pokušat ćemo sve - dodao je.

U poređenju sa njihovom posrnutom domaćom sezonom, impresivan rekord Dortmunda u Ligi prvaka ove sezone ne samo da je zbunio posmatrače, već je i zadržao Terzića na poslu.

Sa 23 boda na tabeli iza neporaženog šampiona Xabija Alonsa, Bayer Leverkusena, Dortmund je peti i suočava se sa teškom bitkom za plasman u Ligu prvaka sljedeće godine.

Pobjeda u utorak ne samo da znači da će Terzić vjerovatno ostati na čelu i nakon ove sezone, već će i ućutkati neke od neslaganja koji kritikuju njegov izbor tima.

Jedna takva tema za razgovor je njegova preferencija da vodi liniju igrač Niclas Fuellkrug u odnosu na tinejdžera Youssoufa Moukokoa.

Protiv Atletica, Fuelkrug je postigao treći gol za Dortmund sjajnim udarcem glavom i izjednačio rezultat u 71. minuti, prekinuvši sušu od devet utakmica, nakon što je bio na klupi za subotnju pobjedu nad Borusijom Menhengladbah.

Ovaj 31-godišnji napadač, koji je većinu svoje karijere proveo u drugoj ligi dok nije pomogao Werderu iz Bremena da se unapredi pre dve sezone, sada ide u polufinale Lige prvaka u svojoj prvoj godini u evropskom fudbalu.

Opisujući noć kao "magičnu", Fuellkrug je rekao da je "naš jedini cilj sada Wembley - bilo bi besmislice reći drugačije".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo