15°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

17.04.2024 / 15:15 Politika - Poredili ga s Trumpom

Dodikovi advokati: Ulazimo u kritični moment 'sarajevskog procesa'

Dodikovi advokati: Ulazimo u kritični moment 'sarajevskog procesa'
Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Entitetski predsjednik Milorad Dodik održao je danas konferenciju za novinare u Istočnom Sarajevu.

Prije Dodika, njegov advokatski tim je najavio da je nastavak suđenja zakazan za 29. april, te su najavili da će Tužilaštvo BIH iznijeti, kao dokaze, dopise visokog predstavnika Christiana Schmidta.

- Riječ je o simuliranom suđenju i pokušaju da se Dodik eliminiraše iz političkog života Bosne i Hercegovine, i to ne nezakonit i neustavan način, rekao je advokat Bubić i dodao da ako bude po pravu, Dodik će biti oslobođen.

Nakon njega obratio se i Anto Nobilo.

- Sada smo na kraju dokaznog postupka optužbe. I sljedećeg će puta pročitati neke dokumente koji neće potvrditi da se ovdje radi o krivičnom djelu. Ovdje se radi o čistoj politici i tu se kroz krivični postupak pokušavaju riješiti politički problemi u BIH, rekao je Nobilo.

On je rekao da se nada da će Sud dozvoliti da predoče sve dokaze.

- Da li je Schmidt imenovan po procedurama? Dokazaćemo da nije, rekao je Nobilo.

- Dolazimo do kritičnog momenta kada će se ili neće prihvatiti naši dokazi. Nakon toga ćemo predvidjeti finale ovog postupka. Ovo što smo do sada vidjeli od tužioca, tome ne majesta u sudnici, dodao je Nobilo.

Advokat Goran Petronijević je Dodika uporedio sa Trumpom i „krstio“ ovaj predmet imenom „Sarajevski proces“.

- Ovaj postupak nije usamljen, pogledajte šta se dešava u Americi. Pogledajte šta se njemu (Trumpu) događa, rekao je on. 

On je pokazao da se primjeiti se neprirodno ponašanje Tužilaca u sudnici.

- Svi oni koji su iskusni u sudnici primijete takvo nesigurno ponašanje. I kolege su apsolutno upravu, kada govore o tome, dodao je on.

Javnosti se obratio i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloš Lukić citirajući izjave Dodikovog advokata Bubića koji je rekao da je i pravnom laiku jasno koliko je "sve što radi Tužilaštvo besmisleno".

"Mislim da će na kraju svima biti jasno da je taj proces vođen samo zbog nekih ljudi zato što su Srbi i jer predstavljaju srpski narod, kao što to radi predsjednik Dodik."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo