19°C
Mostar 25°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

17.04.2024 / 08:36 BiH - Pad temperature

Foto: Nakon 'ljetnih' dana snijeg zabijelio ulice i krovove Sarajeva

Nakon nedavnog toplotnog vala koji je gotovo prethodnih pretvorio proljeće u ljeto, građane Sarajeva jutros je dočekao prizor iz zimske bajke - snježne pahulje i temperatura koja se spustila na 1 stepen Celzijus.

Bijeli pokrivač koji je prekrio krovove i ulice grada stvorio je nevjerovatan kontrast nakon nedavne vrućine koja je obilježila ovaj period.

Meteorolozi su izvijestili da je temperatura na planini Bjelašnici jutros bila -1 stepen Celzijus, dok se u samom Sarajevu zadržala na minimalnih 1 stepen Celzijus. Ovakvo naglo zahlađenje iznenadilo je mnoge stanovnike koji su se već navikli na ljetne temperature.

Prognoza za danas u Sarajevu predviđa pretežno oblačno vrijeme s kišom i susnježicom, uz prestanak padavina očekivan u drugom dijelu dana. Dnevna temperatura zraka će se kretati oko 5 °C, što predstavlja ekstreman pad u odnosu na nedavnu toplinu od više od 20 stepeni u 24sata.

Meteorolozi za naredne dane prognoziraju stabilizaciju vremena i rast temperatura.

Prognoza za naredne dane

Što se tiče prognoze vremena za naredne dane, u Bosni i Hercegovini se očekuje djelomično vedro vrijeme u četvrtak, uz lokalne pljuskove koji se najavljuju od sredine dana prema večernjim satima. Temperature će se kretati između 0 i 4°C u jutarnjim satima, dok će najviša dnevna temperatura biti uglavnom između 7 i 14°C.

U petak se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, s mogućom slabom kišom u nekim dijelovima zemlje, dok će na planinama pasti i malo snijega. Temperature će biti nešto niže, s jutarnjim temperaturama između -2 i 3°C, dok će dnevne temperature biti uglavnom između 8 i 13°C.

Subota će donijeti više sunčanog vremena u jutarnjim satima, ali se očekuje naoblačenje u drugom dijelu dana, uz moguću slabu kišu. Temperature će ostati slične kao i prethodnih dana, s jutarnjim temperaturama između -2 i 3°C, dok će najviše dnevne temperature biti između 10 i 16°C.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo