9°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

14.04.2024 / 08:37 Svijet - Ne žele dogovor

Hamas odbacio najnoviji prijedlog o vraćanju izraelskih talaca

Hamas odbacio najnoviji prijedlog o vraćanju izraelskih talaca
Foto: Profimedia
Hamas je odbacio najnoviji prijedlog dogovora o vraćanju izraelskih talaca i Izrael će nastaviti ostvarivati svoje ciljeve u Gazi punom snagom, saopćeno je iz ureda premijera Benjamina Netanyahua.

U saopćenju izraelske obavještajne službe Mossad, koje je prenio Netanyahuov ured, navodi se da odbijanje prijedloga pokazuje da Hamas ne želi dogovor i pokušava iskoristiti napetosti s Iranom i dovesti do regionalne eskalacije sukoba, prenosi HINA.

Najnoviji plan primirja sedmicu dana ranije su u Kairu stavili na stol posrednici. Odbijanje prijedloga koje su podnijele tri zemlje posrednice u pregovorima - Sjedinjene Države, Egipat i Katar - pokazuje da vođa Hamasa u Pojasu Gaze Yahya Sinwar "ne želi humanitarni sporazum, niti povratak talaca", naveo je Mossad u saopćenju.

Sinwar nastavlja iskorištavati napetosti s Iranom s ciljem postizanja eskalacije u regiji, dodaje se u saopćenju objavljenom nekoliko sati nakon dosad neviđenog napada Teherana koji je prema Izraelu lansirao stotine dronova i projektila, ne uzrokujući značajnu štetu.

Izrael će "nastaviti raditi na postizanju ciljeva rata protiv Hamasa svom snagom i prevrnut će svaki kamen kako bi vratio taoce iz Gaze", dodao je Mossad.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo