09.04.2024 / 16:29 BiH - Mostar

Oglasili se MUP i Tužilaštvo HNK o napadu na mladiće u Stocu

Oglasili se MUP i Tužilaštvo HNK o napadu na mladiće u Stocu
Foto: Vijesti.ba
Policija će sutra izaći u javnost sa službenim informacijama o napadu na mladiće u Stocu, potvrđeno je za Fenu.

Podsjećamo, ranije danas objavljeno je da je više uhapšenih zbog napada, a oglasio se i federalni ministar Nerin Dizdar.

"Čestitke policiji na hapšenjima vezanim za mučki napad na stolačke mladiće. Zahvaljujem se pripadnicima MUP-a i FUP-a, kao i drugim angažovanim agencijama na saradnji i komunikaciji proteklih 36 sati i na njihovom predanom radu na slučaju.

Očekujemo da svi vinovnici uskoro budu iza rešetaka. Sada je na postupajućem tužitelju i sudiji da osumnjičenike iza rešetaka i zadrže", stoji u objavi Dizdara.

Uprava policije Federacije BiH jutros je uputila dopis komesara policije MUP-a HNK Roberta Perića.

Kako je navedeno u informaciji, vozila koja su prepriječila put automobilu u kojem su bili napadnuti igrači "Iskre" bila su Golf VI, BMW i Passat.

Prema saznanjima kojima raspolaže FUP, vlasnik vozila "Golf VI"  je "izvjesni Dragan Gakić" za koga se kaže da je "navijač i višestruko privođeno lice od strane policijskih službenika zbog narušavanja javnog reda i mira te počinjenja drugih krivičnih djela".

Prema saznanjima FUP-a, "vlasnik crnog ili tamnosivog BMW-a je Severino Marić", o kojem policija ne posjeduje druge podatke, prenosi Slobodna Bosna.

U službenoj depeši "koja je iz Federalne Uprave policije upućena Robertu Periću, komesaru policije Hercegovačko-Neretvanskog Kanatona navodi se još jedna osoba za koju se kaže "da se može dovesti u vezu“ sa nasiljem u okolini Stoca. To je Marino (Stjepana) Sabljić, 23-godišnjak iz Mostara za kojeg se, "sumnja da je organizator izvršenja predmetnog djela".

Federalna uprava policije tražio od komesara MUP-a HNK Roberta Perića da sa ovim informacijama što prije obavijesti nadležno tužilaštvo.

Također FUP piše da se stavlja na raspolaganje kolegama iz Mostara "sa svim svojim kapacitetima u segmentima forenzičkih vještačenja, kompjuterskog kriminala, angažovanja pripadnika Specijalnih policijskih jedinica i drugih specijaliziranih jedinica za koje procijenite da mogu dati svoj doprinos privođenju pravdi počinilaca ovog krivičnog djela".

Napad se dogodio u noći sa subote na nedjelju, oko ponoći, kada je grupa od desetak osoba s tri automobila presrela automobil kojim je upravljao M. A. (2004) iz Poplašića, Stolac, u kome su bile još tri osobe.

Prema policijskim navodima, napadači su bejzbol palicama udarali po automobilu u vlasništvu M. A., a zatim su palicama pretukli i putnike iz vozila, kojima je medicinska pomoć ukazana u Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“ i Centru urgentne medicine Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Oglasilo se Tužilaštvo HNK

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona oglasilo se povodom napada na četvoricu mladića u Stocu te su naglasili kako je odmah nakon napada pokrenuta istraga.

Glasnogovornica Tužilaštva HNK Ana Rajič pojasnila je kako je odmah po saznanju za napad tužlac službenicima MUP-a HNK naložio obavljanje uviđaja i izuzimanja svih tragova kao i izuzimanje svih videonadzora koji bi mogli poslužiti identifikaciji napadača i vozila koje su koristili.

"Također, naloženo je da se poduzmu sve mjere i radnje na identificiranju počinitelja ovih kaznenih djela. Radeći na ovom slučaju, pripadnici MUP-a HNK su dana 9.4.2024. godine identificirali i lišili slobode nekoliko osoba za koje postoji sumnja da su kritične prilike sudjelovali u počinjenju kaznenih djela. Također, utvrđeno je ko su vlasnici-korisnici četiri vozila koja se dovode u vezu sa kritičnim događajem", saopćeno je.

Na kraju, naglašeno je kako će se i u narednim danima nastaviti sve istražne radnje na rasvjetljavanju ovog slučaja.

"Službenici MUP-a HNK pod nadzorom Tužiteljstva HNK nastavljaju sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu, u cilju otkrivanja svih počinitelja i utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova kaznena djela, te procesuiranja počinitelja", zaključili su.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo