04.04.2024 / 19:52 Politika - Banja Luka

Dodik dočekao Orbana, odlikovaće ga istim ordenom kao i Putina

Dodik dočekao Orbana, odlikovaće ga istim ordenom kao i Putina
Dodik dočekao Orbana na aerodromu
Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik dočekao je mađarskog premijera Viktora Orbana na aerodromu u Mahovljanima.

Delegacija Mađarske, predvođena Orbanom i ministrom vanjskih poslova Sijartom, danas i sutra boravi u Banjaluci.

U delegaciji je i veliki broj mađarskih privrednika, a nakon niza radnih sastanaka u petak se očekuje i otvaranje poslovno-ekonomskog foruma u Banjaluci.

Dodik je istakao da će razgovarati o ekonomskim projektima, a jedan od njih je i podrška Mađarske poljoprivrednim proizvođačima u RS-u prilikom nabavke mehanizacije. Dodik je napomenuo da je Orban dokazani i iskren prijatelj RS, te da će biti u prilici da mu uruči najviše odlikovanje koje mu je ranije dodijeljeno.

"To me čini posebno srećnim, da ga odlikujem u ime RS za doprinos razumijevanju i prijateljstvu", rekao je Dodik.

Dodik je ovim ordenom odlikovao Vladimira Putina, predsjednika Ruske Federacije 8. januara prošle godine, u jeku ruske agresije na Ukrajinu.

Ovaj orden našao se u ormarima svih predsjednika Srbije, patrijarha Srpske pravoslavne crkve i pet osoba koje su pred Haškim tribunalom pravosnažno osuđene za genocid i druge ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Odlikovani su i svi predsjednici RS-a, uključujući i Radovana Karadžića kao i glavnog komandanta Vojske RS Ratka Mladića koji su osuđeni na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo