9°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 11°C

30.03.2024 / 08:59 Svijet - Odnosi puni tenzija

Washington Post: SAD će nastaviti slati oružje Izraelu

Washington Post: SAD će nastaviti slati oružje Izraelu
Foto: Arhiva
Uprkos američkoj zabrinutosti zbog planirane izraelske kopnene ofenzive na Rafah, Washington će nastaviti podržavati Izrael milijardama dolara vrijednom vojnoj pomoći, piše Washington Post.

Američki list, pozivajući se na anonimne zvaničnike Pentagona i State Departmenta, piše kako je vlada predsjednika Joea Bidena „tiho” odobrila bombe, uključujući one MK84 od 900 kilograma i borbene avione za Izrael, uprkos napetijim odnosima dviju saveznica zbog vođenja ofenzive na Pojas Gaze, prenosi HINA.

To pokazuje da američka vlada ne smatra da oružana pomoć treba biti sredstvo stvaranja pritiska na vladu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, tvrdi se.

Odnosi između Bidena i Netanyahua trenutno su puni tenzija.

Izraelska delegacija ove je sedmice trebala putovati za Washington, no posjeta je otkazana nakon što su Sjedinjene Države ostale suzdržane u Vijeću sigurnosti UN-a tokom glasanja o rezoluciji koja je pozvala na trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze.

To nije spriječilo Bidena da nastavi odobravati naoružanje za Izrael.

CNN prenosi kako bi se predstavnici Izraela i SAD-a ipak mogli sastati u Washingtonu u ponedjeljak kako bi razgovarali o ofenzivi na Rafah, grad na samom jugu Pojasa Gaze u kojem se trenutno nalazi više od milion ljudi izbjeglih iz drugih dijelova palestinske enklave.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo