9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

30.03.2024 / 07:51 Svijet - Tel Aviv

Netanjahu odobrio nove pregovore o primirju u Gazi

Netanjahu odobrio nove pregovore o primirju u Gazi
Foto: CNN

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u petak je odobrio nove razgovore o prekidu vatre u Gazi, dan nakon što je Međunarodni krivični sud naložio Izraelu da osigura hitne isporuke humanitarne pomoći stanovnicima enklave.

Iz Netanyahuovog kabineta je saopćeno da će novi pregovori o primirju i oslobađanju talaca biti održani u Dohi i Kairu "narednih dana...sa smjernicama za dalji napredak u pregovorima", više dana nakon što su oni bili u zastoju.

Međunarodni krivični sud u Hagu u četvrtak je saopćio da se "Palestinci više ne suočavaju sa rizikom od gladi već je ona prisutna".

Filipe Lazarini, direktor agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice, objavio je na X da je presuda "podsjetnik da su ljudi odgovorni za katastrofalnu humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze i da se ona pogoršava".


Sud je u januaru presudio da Izrael mora da osigura "prijeko potrebnu" humanitarnu pomoć Gazi i da spriječi genocid, ali je Izrael odbacio slučaj koji je pokrenula Južnoafrička Republika.

Uprkos obavezujućoj rezoluciji o hitnom primirju, koju je ove nedelje usvojio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, u petak su nastavljene borbe, između ostalog i u blizini bolnica u Gazi.

Izraelska vojska saopćila je da nastavlja operacije u najvećoj bolnici, Al Šifa, 12. dan zaredom. Širom enklave, tokom noći su stradale desetine ljudi, saopćilo je ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

Rat je izbio kada je Hamas 7. oktobra napao izraelsku teritoriju i ubio oko 1.200 ljudi, uglavnom civile, i oteo oko 250 talaca, prema izraelskim podacima. U izraelskoj kampanji je poginulo najmanje 32.620 Palestinaca, uglavnom žene i djeca, navodi ministarstvo zdravlja Gaze, čiji su veliki djelovi razoreni.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo