15°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C

29.03.2024 / 23:43 Ljepota i Zdravlje - Korisno

Gastroenterolog redovno konzumira ova četiri sastojka za dobro zdravlje crijeva

Gastroenterolog redovno konzumira ova četiri sastojka za dobro zdravlje crijeva
Komorač / Vijesti.ba
Jednostavne promjene životnog stila mogu mnogo doprinijeti kada je u pitanju naše cjelokupno zdravlje, uključujući i zdravlje crijeva.

Bilo da se borimo s upalom, nadutošću ili probavnim problemima, gastroenterolog dr. Saurabh Sethi otkrio je pet biljaka koje redovno koristi kako bi održao crijeva zdravima.

Na svom TikToku opisao je moćne spojeve skrivene u biljkama koje su dostupne u našim lokalnim trgovinama.

1. Đumbir

Prepun gingerola, đumbir je snažan protuupalni lijek koji bi mogao pomoći u smanjenju upale crijeva, navodi gastroenterolog u videu.

2. Paprena metvica

Druga biljka koju je dr. Sethi preporučio jest paprena metvica.

"Sadrži mentol koji može pomoći u opuštanju mišića u gastrointestinalnom traktu (GI) i promicati zdravu probavu. Međutim, izbjegavajte je ako imate refluks kiseline", dodao je liječnik.

@doctorsethimd 5 Natural Herbs I Use For My Own Gut Health As A Gastroenterologist Doctor. Always talk to your own doctor before making any dietary or lifestyle changes. #guthealth #naturalremedies #health #healthtok ♬ original sound - Doctor Sethi

3. Kamilica

Dr. Sethi objasnio je da kamilica sadrži apigenin, prirodni spoj koji može poboljšati zdravlje crijeva promicanjem rasta korisnih bakterija.

4. Komorač

Za kraj, liječnik je priznao da mu je komorač “apsolutni favorit”. Sadrži anetol, spoj koji može pomoći u opuštanju mišića u probavnom traktu i poboljšati ukupnu probavu crijeva, prenosi Index.hr.

Ipak, Dr. Sethi preporučuje da uvijek razgovaramo sa svojim liječnikom prije bilo kakvih promjena u prehrani ili načinu života.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo