18°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

29.03.2024 / 15:50 BiH - Veliki petak

Veliko uskršnje jaje ispred Katedrale u Sarajevu

Veliko uskršnje jaje danas je postavljeno ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu.

Jaje je ofarbala ekipa sarajevskog umjetnika Benjamina Čengića i Obojena Klapa, a fotografije velikog jajeta je na društvenim mrežama objavila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

"Na Veliki petak farbamo uskršnje jaje ispred Katedrale Srca Isusova! Uskrs kao najveći katolički blagdan, iznova nas podsjeća da otvorenih srca činimo i dijelimo dobro s drugima, za naše voljeno Sarajevo i jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu", napisala je Karić.

Uskrs je najveći i najvažniji kršćanski blagdan, a danas se obilježava Veliki petak. Tokom cijele sedmice intenzivno se sjeća i proživljava Isusova muka, smrt i uskrsnuće.

Obredi počinju na Veliki četvrtak, kada se obilježava dan posljednje večere. Već tada počinju i intenzivne pripreme za slavljenje Uskrsa pa se neizostavno bojaje jaja.

Veliki petak označava spomen na Kristovu smrt, pa zato toga dana nema i ne može biti svete Mise, nego se slave obredi Velikoga petka.

Velika subota predstavlja spomen na Kristov počinak u grobu, pa je sasvim razumljivo što toga dana nema ni svete Mise ni pričešćivanja.

Kao praznik, Uskrs se ne slavi svake godine u isto vrijeme, odnosno određeno je da se on slavi u prvu nedjelju nakon prvog proljetnog punoga mjeseca (uštapa). Budući da prvi proljetni uštap može biti između 22. marta i 25. aprila, to znači da praznik Uskrsa u Katoličkoj Crkvi može pasti samo unutar tog perioda.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo