6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

28.03.2024 / 13:55 Politika - NSRS

Dodik: Ukinuti Schmidtove odluke, raskinuti koaliciju na nivou BiH

Dodik: Ukinuti Schmidtove odluke, raskinuti koaliciju na nivou BiH
Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je danas da će predložiti poništavanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

- Predlažem da pokušamo relaksirati situaciju u BiH na sljedeći način - da se od strane kolonijalne uprave ponište sve odluke lažnog Schmidta u roku od sedam dana. Ukoliko se to ne uradi, da naši predstavnici zakažu sjednicu Parlamentarne skupštine BiH i da ta skupština proglasi nedozvoljenim i ništavnim Schmidtove odluke, da zabrani organima BiH primjenu tih odluka i da proglasi sajt OHR-a neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata, kao i da PS BiH zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija - rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

On je naveo da će predložiti da se na sjednici Predstavničkog doma PS BiH donese Izborni zakon BiH sa svim tehničkim poboljšanjima koja bi bila primijenjena odmah na izborima i da se razvlasti CIK kao, kako kaže, paradržavni institut i organizacija i svede na ono što ta komisija zaista jeste.

- Predložiću da PS BH posebnim aktom potvrdi ustavno određenje da se odluke za nivo BiH mogu donositi samo u ovoj skupštini, kao i da se utvrdi brzi put za približavanje EU sa jasnim nagovještajem o tome šta treba da se učini - rekao je Dodik.

On je najavio da će biti predloženo i donošenje deklaracije o potvrdi teritorijalnog integriteta BiH i političkog sistema predviđenog Ustavom i da se na taj način pošalje poruka želje za brzom stabilizacijom.

- Na toj sjednici treba proglasiti neprijateljima BiH američkog ambasadora Michaela Murphyja, britanskog ambasadora, Schmidta i njemačkog ambasadora, zabraniti im djelovanje i izbaciti ih iz BiH - rekao je Dodik.

On je naglasio da će, ukoliko se to ne desi, predložiti da RS odmah obustavi do kraja i da se ne vrati u sistem odlučivanja u BiH.

- Predložiću i da sa partijama sa kojima se nalazimo u partnerstvu na nivou BiH odmah suštinski i formalno raskinemo partnerstvo i ponudimo drugim strukturama kod Bošnjaka, na primjer SDA, da napravimo određeni dogovor koji bi omogućio novo vrijeme - rekao je Dodik.

On je rekao i da će RS donijeti deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH, kao i ustavno uređenje sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

- Da Republika Srpska odmah nastavi sa provođenjem svih do sada donesenim odlukama NSRS vezanim sa status Srpske - da se povuče iz sporazuma o vojsci, indirektnim porezima, VSTS i svim drugim sporazumima, da aktivira zakon o Agenciji za lijekove i druge zakone, koji su pripremljeni, donese po hitnoj proceduri, kao i da odmah donese svoj izborni zakon i taj zakon već danas usvoji u formi nacrta - naveo je Dodik. 

Sud i Tužilaštvo BiH sredstvo terora prema Srbima u BiH

Sud i Tužilaštvo BiH su sredstvo terora prema srpskom narodu u BiH i molim Parlament da usvoji ovu rečenicu kao definitivno istorijski tačnu, rekao je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Dodik je, na posebnoj sjednici Parlamenta RS na kojoj poslanici razmatraju aktuelnu bezbjednosnu i političku situaciju u svijetu sa aspketa reperkusija na RS, rekao da Bih nema budućnost i da će zato "predložiti neke stvari".

Predsjednik RS je istakao da BiH danas nije onakva kakvom je predvidio Dejtonski mirovni sporazum, što je neprihvatljivo za RS.

Sjednica NSRS je u toku.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo