16°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 14°C

28.03.2024 / 10:58 Ekonomija - Zaživio u praksi

Elektronski potpis od danas u rukama članova Vlade KS

Članovima Vlade Kantona Sarajevo danas su uručeni certifikati za korištenje elektronskih potpisa.

Novinarima su se obratili ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić, ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto te direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija.

- Sretan sam zato što je UIO jedan od nosilaca digitlne transformacije, da mogu izdavati kvalifikovane elektronske potpise posebno za privredni i privatni sektor, generalno pravna lica kojima će uveliko olakšati poslovanje u cijeloj BIH, rekao je Forto.

- Vlada KS je prva vlada koja je u punom sazivu podnijela prijave za digitalne potpise, s tim da će u drugom krugu svi šefovi svih agencija i zavoda te sekretari ministarstava također biti obuhvaćeni i dobiti svoje elektronske potpise. Time stvaramo pretpostavke da naš projekt e-vlade u potpunosti zaživi i da ovu našu komunikaciju učinimo bespapirnom u najvećjoj mogućoj mjeri, rekla je Darja Softić Kadenić.

Podsjetimo, Tegeltija je početkom januara uručio digitalni kvalifikovani potpis UIO ministru Forti. Elektronski potpis pravno predstavlja zamjenu za tradicionalni, svojeručni potpis na elektronskim dokumentima, čime se omogućava i siguran potpis za elektronske dokumente i čime se smanjuje potreba za papirnim dokumentima.

Prema riječima ministra Forte, elektronska identifikacija osnov je za proces digitalizacije koji građanima i privredi treba uštedjeti i vrijeme i novac, a uposlenicima u javnoj upravi olakšati i rad i nadzor nad automatiziranim procesima.

Biznis.ba je nedavno ekskluzivno objavio kako je Elektronski potpis u Bosni i Hercegovinu i zvanično zaživio u praksi.

Naime, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine potvrdilo je ovjeru upita od domaće kompanije Penny plus d.o.o. Sarajevo, broj i datum veze, za tumačenje validnosti elektronski potpisanih ugovora. Uvidom u dostavljeni ugovor Ured za nadzor i akreditiranje ovjeritelja, kao jedinica Ministarstva nadležna za ovu oblast, utvrdio je da je isti potpisan elektronski i to elektronskim potpisima baziranim na kvalifikovanoj potvrdi, a koji su izdati od strane kvalifikovanog ovjeritelja u Bosni i Hercegovini - Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Iz Ministarstva su na osnovu navedenog zaključili da je dostavljeni ugovor potpisan kvalificiranim elektroniskim potpisima koji imaju pravnu snagu vlastoručnog potpisa.

Ovom potvrdom ugovori potpisani elektronskim potpisom postali su pravno valjani, što znači da sve kompanije u BIH od danas imaju mogućnost nesmetano ga koristiti u poslovanju. Sada je na bh. kompanijama da podnesu zahtjev za elektronski potpis i krenu korak naprijed u budućnost.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo