16°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 14°C

28.03.2024 / 10:09 Fudbal - Negativan trend

Najlošiji plasman od 2008. godine: BiH polako, ali sigurno tone na FIFA listi

Najlošiji plasman od 2008. godine: BiH polako, ali sigurno tone na FIFA listi
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na FIFA rang listi zauzima 71. mjesto najboljih selekcija svijeta.

U poređenju sa prošlim plasmanom, BiH je nazadovala za dvije pozicije, čime je prvi put 'ispala' iz TOP 70 svjetskih reprezentacija nakon 2008. godine.

Tog oktobra, BiH je zauzimala 75. mjesto ali je već u novembru 'skočila' na 67., nakon čega je krenuo lagani napredak i plasman je iz godine u godinu postajao sve bolji.

Najbolji plasman je naša reprezentacija zabilježila u augustu 2013. godine kada je došla nadomak TOP 10. BiH je nakon izborenog plasmana na Svjetsko prvenstvo zauzimala 13. mjesto, što se iz današnje perspektive zaista čini nevjerovatnim.

Strmoglavi pad BiH bilježi od 2019. godine. U aprilu te godine smo zauzimali 35. mjesto, što govori da smo u pet narednih godina postali dvostruko lošiji, pa i malo više od toga.

Od reprezentacija iz bliskog okruženja, Hrvatska je ubjedljivo najbolje plasirana i zauzima deseto mjesto. Srbija je na 32. mjestu, Slovenija na 55., Albanija na 64., Sjeverna Makedonija na 68. mjestu i sve su to selekcije koje su bolje plasirane od nas.

Tek jednu poziciju iza nas (72) smjestila se Crna Gora, dok je Kosovo na 102. poziciji.

Kuda ide reprezentativni bh. fudbal vrlo je teško reći, ali pravi, ozbiljni rezultat izostaje već godinama i, pošteno govoreći - ne sluti da će uskoro doći.

Valjda je FIFA-ina lista najbolji pokazatelj gdje smo sada, a gdje smo nekada bili.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo