12°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

28.03.2024 / 08:41 Ekonomija - Zenica

Ministrica Pozder posjetila Arcelor Mittal

Ministrica Pozder posjetila Arcelor Mittal
Foto: Fena
Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder razgovarala je u Zenici sa direktorom Arcelor Mittala Nikhilom Mehtom i drugim predstavnicima ove kompanije.

Glavna tema razgovora je bila okolišna dozvola i neadekvatno ispunjavanje mjera propisanih ovom dozvolom zbog čega je na poziv ministrice sastanku prisustvovao i nadležni okolišni inspektor.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma je saopćeno da je ministrica Pozder tokom sastanka posebno insistirala na bitnosti provođenja mjera i obaveza poštivanja zakonskih propisa, kao i na odgovorima zašto se mjere do danas nisu adekvatno ispoštovale, te je s tim u vezi najavljena i revizija okolišne dozvole.

Očekivanja od kompanije su da čim prije krenu sa ulaganjima i planiranim projektima kako bi se mjere ispunile, i to posebno kada je u pitanju zbrinjavanje otpada i rad koksare. Razgovarano je i o načinu zbrinjavanja troske (šljake), silikatne taline koja nastaje pri taljenju ruda, što će se tretirati i kroz novi Zakon o otpadu, na kojem Federalno ministarstvo već radi, a kako bi se troska svrsishodnije zbrinjavala, budući da se trenutno samo odlaže bez dodatne koristi.

- Kvalitet zraka je za građane najvažnije pitanje, te sam zahtijevala da se počne sa mjerenjima i izvještavanjima kako je to propisano u okolišnoj dozvoli. Jasno je da ulaganja u tehnologiju koja će obezbijediti čist zrak nisu jeftina i da kompanije ta ulaganja često vide kao trošak, ali zdravlje i životi ljudi predugo su ugrožavani takvim odnosom - kazala je Pozder.

Nažalost, upozorila je, i zdravlje ima cijenu, a plaćaju je građani i tome se mora stati u kraj.

- Već naredne sedmice dogovorili smo novi sastanak, kojem će domaćin biti federalni ministar energetike, industrije i rudarstva, kako bismo razgovarali o proizvodnji u ovoj kompaniji, ali i njihovim obavezama kada je u pitanju okoliš i njegova zaštita. Naravno, da nam je u interesu da velike kompanije, kakva je i Arcelor Mittal, posluju u našoj zemlji. Veliki broj radnika i porodica je vezan uz ovu kompaniju. Međutim, neophodno je da su rješenja koja ove kompanije primjenjuju u svom radu utemeljena na zakonima, propisima, standardima koji obezbjeđuju zdrav i čist okoliš i bolji kvalitet života građanima, a u tom slučaju će i vlade raditi na stimulativnim rješenjima za što bolje poslovanje kompanija – kazala je ministrica Pozder, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo