15°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

27.03.2024 / 14:06 Crna hronika - Obavljeni pretresi...

Maloljetnik upućivao lažne dojave o bombama osnovnoj školi u Živinicama

Maloljetnik upućivao lažne dojave o bombama osnovnoj školi u Živinicama
Foto: Vijesti.ba
Pripadnici Uprave policije MUP-a TK otkrili su počinioca lažne dojave o postavljenoj bombi u Osnovnoj školi Šerići u Živinicama.

U pitanju je maloljetna osoba protiv koje će Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona biti podnesen izvještaj, zbog postojanja osnova sumnji u počinjenje krivičnog djela „Zloupotreba znaka za pomoć i opasnost“ iz člana 372. Krivičnog zakona FBiH.

„Dana 07.03.2024. godine, Uprava policije MUP TK-a je zaprimila prijavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi u prostorijama Osnovne škole u Šerićima, grad Živinice, po kojoj su postupili policijski službenici Uprave policije MUP TK-a, kojom prilikom je utvrđeno da se radi o lažnoj prijavi.

U cilju rasvjetljavanja navedenog događaja, istražitelji Sekora kriminalističke policije Uprave policije MUP TK-a, su pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, a postupajući po naredbi Općinskog suda u Živinicama, izvršili pretresanje stambenih prostorija, koje koristi osumnjičena osoba, kojom prilikom su pronađeni i privremeno odzuzeti tragovi i dokazi važni za krivični postupak. Nakon poduzimanja potrebnih mjera i radnji prijava je rasvijetljena, a kao počinilac krivičnog djela identifikovana je malodobna osoba sa područja grada Živinice“, navode iz Uprave policije MUP-a TK.

Budući da je u ranijem periodu zaprimljen veći broj istih ili sličnih prijava – lažnih dojava o postavljenim ekplozivnim napravama u školama na području Tuzlanskog kantona, koje su takođe sve rasvijetljene a njihovi počinioci identifikovani, Uprava policije MUP-a TK apeluje na učenike i roditelje da je ovakvo ponašanje nedozvoljeno i kažnjivo, da predstavlja krivično djelo za koje su maloljetnici krivično odgovorni i da u konačnici završava istragama na štetu počinilaca.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo