25.03.2024 / 13:54 BiH - Predsjednik Francuske

Macron ruske optužbe Kijevu za napad nazvao 'ciničnim' i 'kontraproduktivnim'

Macron ruske optužbe Kijevu za napad nazvao 'ciničnim' i 'kontraproduktivnim'
Foto: Arhiva / Profimedia
Frnacuski predsjednik Emmanuel Macron danas je rekao kako svi znakovi upućuju na to da je napad na koncertnu dvoranu kod Moskve, u kojem je poginulo 137 ljudi, izvela Islamska država, a da su ruske optužbe da iza napada stoji Kijev "cinične i kontraproduktivne".

Rusija odbacuje tvrdnje SAD-a i drugih zemalja da su napad organizovali militanti Islamske države te optužuje Washington da štiti Ukrajinu, prenosi HINA.

"Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, a informacije koje su nam dostupne, naše obavještajne službe i naši glavni partneri ukazuju na to da je napad izveo entitet Islamske države", rekao je Macron.

"Mislim da bi bilo i cinično i kontraproduktivno za samu Rusiju i sigurnost njenih građana da koristi ovaj kontekst kako bi ga pokušala okrenuti protiv Ukrajine", dodao je francuski predsjednik. Njegov ruski kolega Vladimir Putin nije spomenuo islamističku militantnu grupu u govoru o napadu.

Kazao je da su napadači pokušali pobjeći u Ukrajinu. On tvrdi da su pojedinci na "ukrajinskoj strani" bili spremni prebaciti ih preko granice. Ukrajina je odbacila ulogu u napadu, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Putina da optužujući Kijev pokušava skrenuti pažnju sa krivice za napad.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova također je ranije dovodila u pitanje američke tvrdnje da iza napada stoji Islamska država. Macron je rekao da je ta grupa pokušala izvesti napade i u Francuskoj. To je rekao na početku posjete Francuskoj Gvajani, nakon što je francuska policija jučer podigla stanje pripravnosti na najviši nivo poslije napada u Moskvi.

"Ponudili smo jačanje saradnje s ruskim obavještajnim službama i našim partnerima u regiji kako bi se krivci pronašli što brže te da nastavimo efikasnu borbu protiv tih grupa koje ciljaju niz država", zaključio je francuski predsjednik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo