16°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 14°C

25.03.2024 / 11:08 BiH - Skandalozno

Video: Za 12 godina ni metra XII transverzale, građani taoci Cesta FBiH

Video: Za 12 godina ni metra XII transverzale, građani taoci Cesta FBiH
Foto: Vijesti.ba

Jutarnji i poslijepodnevni sati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine postali su prava noćna mora za vozače zbog saobraćajnih gužvi.

Uz to postoje dijelovi grada i dionice u kojima je gužva gotovo konstantna, bez obzira o kojem dijelu dana se radi. Bilo da je radni dan ili vikend, na saobraćajnici dužine 1,5 kilometara od Stupske petlje do spoja sa A-transverzalom kod sarajevskog Aerodroma, gužve su nepodnošljive.

Tu je još prije dvanaest godina trebala početi izgradnja XII transverzale. Trenuto je to cesta sa dvije trake (po jedna u svakom smjeru) i svakodnevno je zagušena saobraćajom, poznata i po famoznoj pijaci-ruglu na Stupu, u ulici Kurta Schorka.

Uslijed povećanja lokalnog i tranzitnog saobraćaja situacija se pogoršava iz dana u dan. Prema zvaničnim podacima, u zadnjih destak godina broj automobila registrovanih samo u glavnom gradu porastao je za 60 hiljada.

O isprepletenim nadležnostima na ovoj dionici, pisali smo u našem ranijem TEKSTU, a ključne detalje i kako gužve izgledaju iz zraka pogledajte i u videu ispod.

 

Svi učesnici u saobraćaju postali su taoci bezvoljne administracije, neažurne politike, općinskih službi te javnih preduzeća, poput Cesta FBIH koje su u konkretnom slučaju nadležne za izgradnju ove dionice.

Građani se s pravom pitaju da li je više frustrirajuća gužva ili činjenica da se projekt gradnje već godinama vuče po ladicama skupo plaćenih rukovodioca i službi koje ne rade svoj posao.


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo