14°C
Mostar 17°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C

25.03.2024 / 09:26 Techno & Nauka - Tencent

Propala videoigra s Willom Smithom, čiji je razvoj koštao 140 miliona dolara

Propala videoigra s Willom Smithom, čiji je razvoj koštao 140 miliona dolara
Foto: Screenshot

Zombi igra Undawn navodno nije uspjela pokriti potrošeni budžet koji je iznosio više od 140 miliona američkih dolara.

Iako kineska korporacija Tencent zarađuje od mobilnih igara, protekla godina bila im je puna promašaja. Kako prenosi Reuters, otkazali su mobilne verzije poznatih serijala kao što su Apex Legends i Nier, a kao spektakularan fijasko opisuje se igra Undawn, lansirana prije godinu dana za PC i mobilne uređaje.

Zombi "pucačina", koja je inače besplatna za igranje, navodno je bila skup projekt koji nakon godinu dana nije uspio vratiti ni pola od onoga što je uloženo u razvoj. Reuters navodi kako je budžet za Undawn bio suludih milijardu yuana, to jeste oko 140 miliona dolara, te da je na igri radilo više od 300 ljudi, piše HCL.hr.

Može se samo pretpostaviti da je dobar dio budžeta otišao za glumca Willa Smitha koji je promovirao igru i bio jedan od igrivih likova u njoj. Bilo bi interesantno vidjeti koliko je od ukupnog budžeta bilo predviđeno za razvoj igre, a koliko za promociju kroz raskošne reklame.

U bilo kojem slučaju, Undawn se nije uspio probiti na PC platformi gdje ga dnevno igra jedva oko hiljadu igrača istovremeno. Vjerojatno ni rezultati na mobilnim platformama nisu puno bolji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo