6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

24.03.2024 / 08:05 Auto-Moto - Ferrarijevo slavlje

Neočekivani pobjednik VN Australije, Verstappenu otkazale kočnice

Neočekivani pobjednik VN Australije, Verstappenu otkazale kočnice
Foto: X
Carlos Sainz, vozač Ferrarija, senzacionalno je pobijedio na Velikoj nagradi Australije.

Samo dvije sedmice nakon što je morao propustiti VN Saudijske Arabije zbog operacije slijepog crijeva i trpeći velike bolove, slavio je već u idućoj utrci.


Sainz je dominirao nakon što je već u čevrtom krugu morao odustati nedodirljivi Max Verstappen jer mu je dim iz zadnje lijeve kočnice ubrzo rezultirao eksplozijom kočionog diska kada je ulazio u boks.

Pilot Red Bulla osvajao je svjetski naslov tri zadnje godine, ali Sainz ga je ovaj put pretekao već u drugom krugu kada je bilo omogućeno korištenje DRS-a, na putu prema devetom zavoju.

Nizozemac se nakon toga držao na manje od sekunde od Španca, ali tada je slijedio veliki problem s kočnicama i odustajanje. To je Verstappenu prvo odustajanje zbog kvara nakon dvije godine. Posljednji put mu se to dogodilo također u Australiji.

Sainz (29) je zatim suvereno odvozio do treće pobjede u karijeri, a slavlje Ferrarija upotpunio je Charles Leclerc. On je prestigao Landa Norrisa kroz boks za prvu dvostruku pobjedu Ferrarija od Bahraina 2022. i njihovu prvu dvostruku pobjedu u Australiji od 2004. kada su prvi i drugi završili Schumacher i Barrichello.

Norris je završio treći za McLaren, nakon što je u boks ušao pet krugova od kolege Oscara Piastrija. Ali on ga je kasnije pustio nakon naredbe iz boksa i završio na četvrtom mjestu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo