16°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 14°C

23.03.2024 / 16:23 Regija - Ništa novo

Cijene idu u nebo: Ljetovanje u Hrvatskoj skuplje nego u Dubaiju

Cijene idu u nebo: Ljetovanje u Hrvatskoj skuplje nego u Dubaiju
Kao i godinama dosad, rezervacije za ljetovanja u punom su jeku, a cijene ove sezone su, prema riječima turističkih radnika, na svim destinacijama više nego godinu dana ranije.

Naime, kako kažu, što se tiče Jadranskog primorja, ljetovanje u Hrvatskoj ove godine je skuplje i do 25 odsto nego godinu dana ranije, te za pet dana odmora u Hrvatskoj može se ljetovati i Dubaiju, pišu Nezavisne.

Iz turističke agencije "Kontiki Travel" iz Banjaluke kazali su da kod njih vlada velika zainteresovanost za rezervacije ljetovanja.

"Što se tiče cijena, sve destinacije su poskupjele, neke malo više, neke malo manje, ali na Jadranu se osjeti da je došlo do poskupljenja, u Hrvatskoj su najskuplji aranžmani", kazao je Vladimir Ćorović iz "Kontiki travela".

Kako je rekao, ljetovanje za četvoročlanu porodicu u Egiptu kreće se od 4.000 do 7.000 KM zavisno od izabranog hotela.

"Tu su uključeni i povratna avio-karta, smještaj, all-exclusive usluga, sa uključenim obrocima, pićem. Turska je za nijansu skuplja, ali Turska sigurno ima i najbolju ponudu, oni imaju najbolje hotele, dok je Grčka u tom smislu najpovoljnija, te se tu aranžmani kreću do 5.000 KM za sedmodnevni aranžman.

Kako je rekao, što se tiče Jadrana, Crna Gora je dosta povoljnija od Hrvatske.

"To su porodični aranžmani sa bukiranim hotelom, te sedmodnevni aranžman iznosi od 2.000 do 5.000 KM, dok isto takvo ljetovanje u Hrvatskoj košta od 4.000 KM pa više", kazali su iz ove agencije.

Ističe da roditelji sa djecom najviše biraju Tursku, dok su parovi ti koji najradije ljetovanje provode u Grčkoj.

I u turističkoj agenciji "Unis Tours" iz Banjaluke kazali su da imaju rani booking kad građani najvećim dijelom rezervišu svoja ljetovanja.

"Cijene su više nego prošle godine, konkretno u Crnoj Gori su više za nekih 10 do 15 odsto, dok je ljetovanje u Hrvatskoj skuplje za nekih pet do 25 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kako su rekli, cijene ljetovanja u Hrvatskoj, zavisno od lokacije, blizine plaže, kreću se od 800 do 3.000 evra za dvije osobe.

Iz turističke agencije "Relax Tours" Sarajevo kazali su da kod njih godinama vlada veliko interesovanja za Tursku, mada je od ove godine velika zainteresovanost građana i za Tunis.

"Cijene naravno zavise od hotela, šta je sve uključeno, tako da je moguće naći od 1.100 do 3.000 KM po osobe u Hurgadi", kazali su iz ove turističke agencije.

Dodaju da cijene smještaja u Hrvatskoj ove godine dostižu baš visoke cifre, te da za četvoročlanu porodicu u nekom solidnom smještaju pet noćenja iznosi preko 4.000 KM.

"Skoro za te pare može se otići na ljetovanje u Dubai", kazali su iz ove agencije.

Banjalučanka Sanja Laketić ističe da godinama ljetuje u Hrvatskoj, tačnije u Vodicama, te da su prošle godine za svoju četvoročlanu porodicu za smještaj izdvojili 85 evra po noćenju, a ove godine cijena istog smještaja iznosi 115 evra.

"Tako da ćemo dobro razmisliti gdje ćemo ove godine na odmor", kazala je ona.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo