8°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

22.03.2024 / 13:59 Svijet - Bijela kuća

Biden otpisuje šest milijardi dolara studentskog duga za radnike javnih službi

Biden otpisuje šest milijardi dolara studentskog duga za radnike javnih službi
Foto: Gage Skidmore

Američki predsjednik Joe Biden najavio je da otpisuje skoro šest milijardi dolara studentskog duga za 78.000 radnika javnih službi. Nastavnici, medicinske sestre i vatrogasci su među onima koji imaju pravo na pomoć, saopštila je Bijela kuća.

Do danas, Biden je otkazao dug od 143 milijarde dolara za skoro 4 miliona ljudi, javio je BBC.

U ovom najnovijem potezu, za 78.000 radnika javnih službi će u prosjeku biti poništeno oko 77.000 dolara duga studentskog kredita.

„Ovi radnici u javnim službama posvetili su svoju karijeru služenju svojim zajednicama, ali zbog prošlih administrativnih propusta nikada nisu dobili olakšicu na koju su imali pravo prema zakonu“, rekao je Biden.

Oko 43 miliona ljudi u SAD-u ima dug za studentske kredite, a savezni krediti čine veliku većinu. Otkako je prošle godine Vrhovni sud odbacio širi plan Bidenove administracije za rasterećenje studentskog duga, predsjednik pokušava da iskoristi stare i nove planove otplate zajma kako bi pomogao u oslobađanju duga.

Prvobitni plan Bijele kuće trebao bi oprostiti do 20.000 dolara duga po osobi, što bi iznosilo više od 400 milijardi dolara studentskih kredita. Međutim, Vrhovni sud SAD-a presudio je da Biden nije imao ovlaštenje da otkaže taj dug bez odobrenja Kongresa.

Ovo pitanje je posebno podstaklo mlade glasače, ključni blok koji Biden pokušava pridobiti na predsjedničkim izborima 2024. godine. Republikanci se protive poništenju studentskih dugova, piše Patria.

Mnogi mladi Amerikanci bili su bijesni nakon presude Vrhovnog suda i kritikovali Bidenovu administraciju što nije učinila više na rješavanju studentskih kredita. Od tada, Bijela kuća ističe da je Biden poništio više studentskih dugova nego bilo koji drugi predsjednik i da je pronašao dodatne mogućnosti da ih smanji.

Najnoviji plan za otpis duga odnosi se na radnike u vladi i neprofitnim organizacijama u
programu oprosta zajmova za javne službe. Plan omogućava nekim od ovih radnika sa punim radnim vremenom da vide svoj dug poništen nakon 120 mjesečnih plaćanja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo