10°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

22.03.2024 / 12:38 BiH - Video/Foto

Herojsko naselje u nemilosti nadležnih: U blatu, bez vode i puta!

Herojska naselja koja su glavni grad BiH odbranila od agresije i dala žrtve na tom putu, često su ostavljena na nemilost lokalnih vlasti i zapostavljena od šire javnosti.

Smeće, prljave i godinama raskopane ulice, nedostatak osnovih infrastrukturnih uslova za pristojan život i prazna obećanja slika su i prilika u kojoj žive stanovnici jednog takvog naselja - Panjine Kule. Mještani ovog naselja već su godinama taoci trome administracije i raskola između načelnika Općine Centar i komunalnih preduzeća.

Panjina Kula godinama treba rekonstrukciju vodovoda, kanalizacije i saobraćajnica, što je neophodno za osiguranje sigurnosti i udobnosti života građana. Iako pokrenuta, obnova je frustrirajuće spora i traje već skoro dvije godine. Takva situacija dovela je stanovnike ovog naselja u još teži položaj, jer je uslijed radova došlo do otežane svakodnevne komunikacije, zagušenja saobraćaja i drugih neugodnosti.

Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Panjina Kula izvodi se na osnovu sporazuma kojeg su potpisali načelnik Općine Centar Srđan Mandić i direktor KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Rusmir Salić. Nosilac realizacije projekta je Kantonalno javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, a sredstva u iznosu od 988.587,09 KM obezbijedila je Općina Centar.

Građani sa kojima je ekipa Vijesti.ba razgovarala kažu da se svakodnevno suočavaju sa prekidima u snabdijevanju vodom. Osim toga, radovi često zahtijevaju prekopavanje ulica i trotoara, što dodatno otežava saobraćaj i komunikaciju, posebno u ovako gusto naseljenom urbanom području. To dovodi do blokiranja saobraćaja, ograničenja pristupa za vozila i pješake, kao i stvaranja blata i prašine koji dodatno otežavaju život lokalnog stanovništva. Kada se ovome dodaju rekonstrukcije saobraćajnica, situacija postaje još kompleksnija.

Rekonstrukcija puteva često zahtijeva potpuno zatvaranje dijelova ili čak cijelih ulica, što dovodi do preusmjeravanja saobraćaja i stvaranja gužvi.

Jedan od problema koji je prisutan je i neadekvatna briga o čistoći i održavanju okoline. Blato koje nastaje uslijed iskopavanja i nedostatak asfalta na putevima stvara dodatne neprijatnosti za građane, posebno u kišnim periodima kada se blato pretvara u bljuzgavicu. Ovo ne samo da otežava kretanje pješacima i vozačima, već dovodi u opsnost sve učesnike u saobraćaju, a posebno djecu na put do i po povratku iz škole.

Građani naglašavaju da je evidentan nedostatak adekvatnog planiranja i nadzora nad izvođenjem radova, što dovodi do očiglednih nepravilnosti u izvođenju radova, loše kvalitete materijala koji se koriste, nedovoljne koordinaciju između različitih izvođača i podizvođača radova i nedostatak poštovanja rokova. Sve to na kraju vodi dodatnim troškovima, kao i potrebi za ponovnim popravkama i doradama.

Sve ove neugodnosti čine proces rekonstrukcije vodovoda, kanalizacije i saobraćajnica pravim mučenjem za lokalno stanovništvo, koje polako gubi nadu da će nadležne institucije preduzeti neophodne korake kako bi osigurale efikasno i brzo izvođenje radova, uz minimalne smetnje za građane i maksimalnu pažnju posvećenu njihovim potrebama.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo