7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

21.03.2024 / 22:28 Politika - Eurointegracije

Konaković za Vijesti: Odluka fenomenalna, ulazak u EU za šest godina realan cilj

Konaković za Vijesti: Odluka fenomenalna, ulazak u EU za šest godina realan cilj
Foto: fena

Nakon što je Evropsko vijeće dalo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa BiH, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković za Vijesti.ba dao je prvi komentar na ovu odluku.

Konaković je kazao da je ova odluka fenomenalna za BiH.

"Presretni smo. Imali smo tenziju. Saznali smo za ovu dobru vijest dva sata prije objave, a morali smo je čuvati, jer je bonton da se sačeka da se evropski zvaničnici oglase prvi. Nismo mogli pokazivati sreću zbog ove odluke koja je fenomenalna, sam zaključak je odličan za BiH. U njemu nema ništa teško, ništa neizvodivo. Vrlo mali broj koraka nas očekuje do prihvaćanja tog okvira za pregovora, prve međuvladine konferencije.

Mi smo ulovili jedan voz, za koji je izgledalo da nam je pobjegao sa perona. Stigli smo ga i u njega uskočili. To treba biti novi imperativ političarima u BiH da nastave sa politikama dijaloga i kompromisa, jer samo to građanima donosi benefit. Naše svađe i prepirke nikome, osim političarima, ne donose ništa. "

Koliko je ovaj put do večerašnjeg trenutka bio težak?

"Bio je jako zahtjevan. Nije bio težak, barem za nas. Mi ovu stvar radimo sa emocijom, radimo posvećeni. Ne znam koliko smo sastanaka sa visokim evropskim i svjetskim zvaničnicima imali... Sa druge strane, teški razgovori unutar naše koalicije, koji su urodili plodom očigledno. Nije bilo lako razgovarati, ali zaista ovaj put čestitam svojim kolegama koji čine državnu vlast i onim korektnim opozicionarima koji su davali svoj doprinos da ova priča na kraju ima sretan kraj. Bilo je dinamično, ali ne mogu reći da je bilo teško. Nekako smo osjetili da se stvari pokreću. Kad nešto radite, a vidite rezultate, tada zaista ima motiva da se nastavi."

Šta dalje?

"Pored dan-dva slavlja, euforije na koju imamo puno pravo, trebalo bi biti pokazatelj i imperativ politikama da shvate da ništa nismo napravili ako ne nastavimo. Napravili smo ogromnu stvar, pomakli smo se iz te bare i tog blata. Ako ćemo sada stati u neku novu baru, u novo blato zapravo ništa se konkretno neće desiti. Ovo je samo pokazatelj da kad hoćemo sve možemo, i da možda svima, pa čak i opoziciji u BiH ovo bude signal da se bacimo na posao, prionemo, i da nam ta 2030. godina bude realan okvir, realan cilj, da za samo 5-6 godina ovaj znak sa zvijezdicama žutim donesemo u BiH i obezbijedimo ljudima u BiH puno kvalitetnije uslove života. "


A. B. M. 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo