21.03.2024 / 13:21 Svijet - Američki državni sekretar

Blinken stigao u Kairo na razgovore o primirju u Gazi

Blinken stigao u Kairo na razgovore o primirju u Gazi
Foto: U.S. Department of State

Američki državni sekretar Antony Blinken stigao je u četvrtak u Kairo na razgovore s arapskim zvaničnicima o zalaganju za prekid vatre u Gazi, nakon što je izraelski premijer poručio američkim republikancima da neće biti popuštanja u ratu protiv Hamasa.

U samoj Gazi, izraelska vojna ofanziva bila je usredotočena na bolnicu Al Shifa, jedinu djelomično funkcionalnu medicinsku ustanovu na sjeveru pojasa, četvrti dan, a lokalni mještani saopćili su da su vidjeli zgrade u plamenu unutar kompleksa.

Blinken je svoju posljednju turneju po Bliskom istoku započeo u srijedu u Saudijskoj Arabiji, susrevši se s prestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom bin Abdulazizom Al-Saudom na razgovorima o Gazi, gdje nestašica hrane pogađa 2,3 miliona Palestinaca, a u nekim područjima premašuje nivo gladi, prema Ujedinjenim nacijama.

- Tražimo momentalni prekid vatre koji je vezan za oslobađanje talaca. To bi donijelo trenutno olakšanje tolikom broju ljudi koji pate u Gazi – djeci, ženama, muškarcima - kazao je Blinken za arapsku televiziju Al Hadath.

Rekao je da su SAD izradile rezoluciju u Ujedinjenim nacijama u tom smislu.

Pregovori o prekidu vatre nastavljeni su ove sedmice u Kataru nakon što je Izrael prošle sedmice odbio prijedlog Hamasa. Strane razgovaraju o primirju od oko šest sedmica koje bi omogućilo oslobađanje 40 izraelskih talaca u zamjenu za stotine Palestinaca zatočenih u izraelskim zatvorima, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo