21.03.2024 / 13:19 Svijet - Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg primio izvještaj o južnom susjedstvu NATO-a

Stoltenberg primio izvještaj o južnom susjedstvu NATO-a
Foto: NATO

Nezavisna grupa eksperata koju je imenovao NATO kako bi podržala razmišljanje o njegovom južnom susjedstvu, predstavila je svoj konačni izvještaj generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu.

Grupa je također razgovarala s Severnoatlantskim vijećem i informisala stalne predstavnike o svojim ključnim nalazima. Izvještaj predlaže konkretne preporuke za oblikovanje pristupa NATO-a svom južnom susjedstvu - posebno regijama Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike i Sahela.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se s imenovanim nezavisnim savezničkim stručnjacima kako bi raspravljali o pristupu NATO-a njegovom južnom susjedstvu

Prezentacija ovog konačnog izvještaja završava rad eksperstske grupe, koju je NATO-ov generalni sekretar zamolio da analizira evoluciju dešavanja u NATO-ovom južnom susjedstvu i identificira konkretne preporuke za oblikovanje budućeg pristupa Saveza. U svom angažmanu s generalnim sekretarom i Severnoatlantskim vijećem, grupa je raspravljala o trenutnim izazovima u regionu i mogućnostima za daljnju saradnju s partnerskim zemljama, međunarodnim organizacijama i drugim relevantnim akterima.

Grupa, osnovana početkom oktobra 2023. godine, sastojala se od jedanaest eksperata i angažirala se s visokim civilnim i vojnim osobljem Saveznika, NATO partnerima u južnom susjedstvu, kao i ekspertima iz akademske zajednice i civilnog društva.

Saveznički ministri vanjskih poslova pružit će povratne informacije o konačnom izvještaju grupe tokom njihovog sastanka u aprilu 2024. godine, nakon čega će generalni sekretar predstaviti konkretne prijedloge Saveznicima. Cilj je dogovoriti set mjera za jačanje pristupa NATO-a svom južnom susjedstvu uoči NATO samita u Washingtonu u julu, navedeno je u saopćenju NATO-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo