9°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

21.03.2024 / 09:51 Ekonomija - Radnički neposluh

Zenički rudari još bez plata, jedna grupa jutros pred zgradom Uprave

Zenički rudari još bez plata, jedna grupa jutros pred zgradom Uprave
Foto: FENA

Zenički rudari još uvijek nisu dobili plaću za januar, a već je vrijeme da im se isplati i plaća za februar, pa se jutros jedna grupa rudara okupila ispred Upravne zgrade Radnika mrkog uglja Zenica - rekao je Feni predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje" Nedžad Duraković.

- Ja nisam bio na tom okupljanju, na kojem je bilo 30 do 40 radnika, koji su tražili svoja prava. Nismo dobili plaće, a u ovom momentu nema ni naznaka da bismo ih mogli dobiti do sutra, do kada smo dali rok Elektroprivredi Bosne i Hercegovine da iznađe rješenje za isplatu plaća - kaže Duraković.

Ističe da će, nakon isteka roka, krajem ove sedmice, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika u rudarstvu Federacije BiH zasjedati i donijeti odluku o narednim koracima.

-Vjerovatno bismo, ako se ništa ne promijeni, naredne sedmice mogli imati proteste u Sarajevu. Ovo je problem koji nadilazi kapacitete RMU Zenica i naše uprave, ali je očito da ni Uprava EPBiH ne uspijeva iznaći zakonske i finansijske uslove za osiguranje novca za plaće - kaže Duraković.

Nada se da će problem, u skladu s prošlosedmičnim dogovorom na sastanku održanom u Kaknju, biti riješen, te da neće biti potrebe za organizacijom protesta u Sarajevu.

Zenički su rudari u radnički neposluh stupili 6. marta, od kada se ne odvija proizvodnja u jedinom preostalom proizvodnom pogonu - jami "Raspotočje".

Na sastanku u Kaknju je dogovoreno da se izradi i Elaborat o opravdanosti nastavka realizacije Programa reorganizacije RMU Zenica te socijalnog zbrinjavanja viška radnika, u sklopu kojeg je krajem prošle i početkom ove godine broj radnika u tom preduzeću smanjen za skoro 200.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo