16°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

21.03.2024 / 06:00 BiH - Ministrica u KS

Mesihović: Nauka bez primjene u privredi nema svoju svrhu

Mesihović: Nauka bez primjene u privredi nema svoju svrhu
Foto: Žene.ba

Prof. dr. Adna Mesihović od novembra prošle godine obnaša funkciju ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

 

Rođena Mostarka ima višegodišnje iskustvo u obrazovanju i javnom zdravstvu i doktor je bioloških nauka iz oblasti mikrobiologije, a sada je govorila o svojoj karijeri i izazovima sa kojima se suočava.

"Pozicija ministrice u Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade nije došla slučajno. Politički pokret “Za nove generacije”, iz kojeg sam imenovana na ovu poziciju, se u strategijama izbornih politika značajno fokusirao na obrazovne politike, jer u tom segment ima ljudske kapacitete, obzirom da pokret čini veliki broj članova, doktora nauka, uključenih u obrazovanje i nauku. Prirodan process je bio da mi preuzmemo taj resor u Kantonu Sarajevo. Na ono na šta sam posebno ponosna u svojoj akademskoj i profesionalnoj karijeri je to što sam isključivo svojim radom, angažmanom i vizijama ostvarila profesionalno zadovoljstvo i što sam i pored akademske karijere, paralelno radila u struci", rekla je Mesihović za portal Žene.ba, te nastavila:

"Iza sebe imam niz objavljenih naučnih radova, koautor sam i jednog univerzitetskog udžbenika, a moje ideje u profesionalnoj karijeri su doprinijele rješavanju izazova, stvaranju novih vrijednosti i motivaciji mnogih mladih osoba da budu društveno odgovorni i razvijaju svoje kompetencije ambicioznije".

Ministarstvo na čijem je čelu je raspisalo Javni poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih projekata za šta će se izdvojiti 4.300.000 KM.

"Javni poziv je otvoren za sve mlade naučnike i naučnice, istraživače i istraživaćice, student i studentkinje bez izuzetka. Poznavajući uspjehe i doprinos mnogih uspješnih djevojka na Univerzitetima, sigurna sam da će njihove ideje koje pristignu kroz aplikacije donijeti nove ideje koje potiču inovacije i napredak u mnogim naučnim i istraživačkim disciplinama. Njih, kao i većinu ostalih ambicioznih i vrijednih mladih ljudi za sada ne treba motivisati u pravcu apliciranja na ovaj Javni poziv, jer Ministarstvo zaprimi veliki broj aplikacija s prijedlozima projekata u kojima su uključeni mladi naučnici i naučnice", rekla je Mesihović, uz dodatak:

"Mi trebamo razmišljati kako da svim tim mladim ljudima u nauci osiguramo veće fondove i aplikaciju sprovedenih istraživanja. Nauka bez primjene u industriji i privredi nema svoju svrhu. Ove godine smo uspjeli da povećamo sredstva i obezbijedimo rekordan iznos za ovu namjenu, ali sigurna sam da ima dodatnog prostora za unapređenje".

Kompletan intervju prof. dr. Adne Mesihović za Žene.ba možete pročitati OVDJE.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo