19°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C

20.03.2024 / 10:58 Fudbal - Pun pogodak

Posao stoljeća u režiji Beckhama: Vrijednost Intera iz Miamija prešla milijardu

Posao stoljeća u režiji Beckhama: Vrijednost Intera iz Miamija prešla milijardu
Foto: Agencije
Legendarni engleski fudbaler David Beckham svojedobno je bio jedna od najvećih zvijezda koja je Stari kontinent zamijenila MLS-om.

Gotovo da i nema svjetskog medija koji nije prenio njegov transfer u LA Galaxy 2007. godine. U to doba Becks je pristao na 70 posto niža primanja od onih koja je imao u Real Madridu kako bi igrao u SAD-u, a tek kasnije procurilo je zašto.

Naime, u ugovoru s Galaxyjem, imao je klauzulu prema kojoj može kupiti novu franžizu za 25 miliona dolara. Prvi uslov je bio da to bude ekipa oformljena poslije širenja lige, a drugi da ta ekipa ne bude na području New Yorka.

Kako bismo vam približili kontekst tog popusta, najnovija MLS franžiza, St Louis City morala je platiti 200 miliona dolara kako bi upala u ligu od sezone 2023. Na koncu su potrošili mnogo više jer su morali izgraditi i stadion na kojem će igrati domaće utakmice.

U isto vrijeme prošle godine, Inter Miami, franšiza koju je kupio Beckham, vrijedila je 600 miliona dolara, a sportski stručnjaci smatraju kako je ta vrijednost po dolasku Lionela Messija skočila na preko milijardu dolara.

Od januara 2024. godine njihova se vrijednost procjenjuje na tačno 1.02 milijardi dolara. Beckhama je koštala samo 25 miliona dolara i zato ga danas nazivaju "posao stoljeća“.


Samo su još tri MLS franšize vrijedile preko milijardu dolara, LAFC (1.15 milijardi), Atlanta United (1.05 milijardi) i LA Galaxy (milijardu dolara).


(Vijesti.ba)

Izdvajamo