18.03.2024 / 19:00 Politika - Mostar

Kajan objavio dokumente i prozvao OHR: HNK nema dozvole

Kajan objavio dokumente i prozvao OHR: HNK nema dozvole
Foto: Facebook
Zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sanel Kajan, objavio je nove dokumente za vezi sa nelegalnom gradnjom Hrvarakog kazališta u Mostaru. 

Kajan naglašava da "dokumenti potvrđuju da Hrvatsko kazalište u Mostaru nema, niti može imati valjane dozvole, ili regulacioni plan, po kojem ga grade oni koji svojataju Mostar!".

"Martin Garrod proveo je u Mostaru pet godina u najdelikatnijem periodu historije ovog grada, počev od ljeta ratne 1993. godine. Obavljao je različite dužnosti u okviru međunarodne posmatračke, kao i mirovne misije BiH. Bio je upravitelj Evropske Unije nad Mostarom, odnosno šef Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Mostaru, navodi Kajan i dodaje:

"Danas objavljujem dva dopisa koje je uputio tadašnjim političkim predstavnicima. Iz januara i aprila 1997. godine. Iz dopisa ovog predstavnika međunarodne zajednice, jasno se vidi da Hrvatsko kazalište nema valjane dokumente ni odobrenja za građenje.

Kajan dodaje da je kao zastupnik u Parlamentu, od OHR-a zatražio da se podsjete na ove dokumente njihovih predstavnika u Mostaru i BiH i shodno tome reaguju.

"Posebno na posljednje pokušaje provođenja aparthejda nad Bošnjacima južnog dijela države. Pozivam i ostale predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima da reaguju! U Mostaru je na djelu aparthejd nad Bošnjacima i svima kojima su na srcu država Bosna i Hercegovina i Mostar koji nije ničiji "stolni grad", nego normalno mjesto življenja svih njegovih stanovnika, u kojem niko neće biti građanin drugog reda, a što retrogradne političke snage tzv 'HRHB' pokušavaju nametnuti već godinama. Oni koji pokušavaju od Mostara načiniti nešto što nikad nije bio, a svakodnevno ponižavaju njegove stanovnike Bošnjake, moraju naići na jasan odgovor i konkretne reakcije. Institucionalne, zakonske i političke", zaključio je Kajan.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo