14°C
Mostar 17°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C

18.03.2024 / 11:44 SHOW - Vijesti sa dvora

Kate Middleton nije jedina: Princeze koje su misteriozno nestale

Kate Middleton nije jedina: Princeze koje su misteriozno nestale
Foto: Vijesti.ba

Slučaj Kate Middleton, vojvotkinje od Cambridgea, već nekoliko dana privlači pažnju medija širom svijeta, dok se poznate televizijske postaje i novinski članci bave misterijem njenog zdravstvenog stanja.

Sredinom januara, supruga princa Williama podvrgnuta je operaciji, kako je objavljeno iz Kensingtonske palače, koja je izdala saopćenje o njenom planiranom oporavku i najavila da će se ponovno pojaviti u javnosti povodom Uskrsa.

Dok javnost spekulše o zdravstvenom stanju Kate Middleton, vojvotkinje od Cambridgea, teorije zavjere i zabrinutost među fanovima britanske kraljevske porodice su u porastu zbog nedostatka informacija o njenom nedavnom hrurškom zahvatu i njenom trenutnom stanju, pišu Žene.ba

No, Kate nije jedina princeza čiji je život obavijen velom tajni. Jedna od njih je princeza Salma, bivša supruga kralja Mohameda VI od Maroka. Priča o njoj je intrigantna jer je prije braka s kraljem bila uspješna inženjerka i poslovna žena. Njihov brak donio je sina i kćerku, a Salma je bila cijenjena zbog svog angažmana u humanitarnim akcijama i osnivanja fondacije za borbu protiv raka.

Ipak, Salma je iznenada nestala iz javnosti 2017. godine, uz razne spekulacije i nagađanja. Navodno su se razveli 2018. godine, što nikad nije službeno potvrđeno. Od tada je samo nekoliko puta viđena u javnosti, posljednji put 2021. godine, a navodno danas živi povučeno.

Drugi primjer je šeik Muhamed ibn Rašid el Maktum, premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Dubaija. Bio je u medijima zbog pitanja o privatnom životu, posebno drama s princezom Hajom, bivšom suprugom. Šeik se razveo od većine svojih supruga, a jedna od njih je i princeza Haja, s kojom je imao kontroverzan odnos.

Princeza Šamsa bint Mohamed al Maktum, rođena 15. augusta 1981. u Dubaiju, jedna je od najpoznatijih i najmisterioznijih članica kraljevske porodice. Njen otac, šeik, dobio ju je u braku s Hurijom Ahmad Lamarom. Poznato je da je princeza više puta pokušavala pobjeći od svoje porodice, što je doprinijelo stvaranju njene tajanstvene životne priče.

Prvi put je pokušala pobjeći u julu 2000. godine, dok je boravila na odmoru u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tada je uspjela pobjeći i privremeno se skloniti kod prijatelja u Londonu. Međutim, mediji su kasnije izvijestili da su je muškarci koji su radili za njenog oca oteli u Kembridžu i vratili je u Dubai. Sud u Britaniji je 2020. godine utvrdio da je njen otac organizovao otmicu.

Od 2020. godine, Šamsa nije viđena u javnosti. Njena sestra Latifa tvrdila je da je Šamsa nakon bjekstva provela osam godina u zatvoru.

Rođena 5. decembra 1985, princeza Latifa, još jedna kćerka šeika Mohameda s Hurijom Ahmed, predstavlja još jednu veliku misteriju za svijet već godinama.

U martu 2018. godine, pokušala je pobjeći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uz pomoć nekadašnjeg francuskog obavještajca Ervea Žobera i instruktorke kapoere iz Finske, Tine Jauhijainen. Međutim, nakon nekoliko dana, specijalne snage presrele su njihovu jedrilicu na putu prema Indiji u spektakularnoj akciji i vratili je kući.

U potresnom snimku koji je podijelila kada je naslutila da će njen pokušaj bijega biti neuspješan, princeza Latifa je iznijela svoju priču, ističući da u svojoj zemlji nema slobodu te da je provela život okovanu "tamnicom, mučenjem, zlostavljanjem i cenzurom".

Osvrnula se i na pokušaj bijega svoje sestre Šamse, izjavljujući da je ona drogirana nakon što je vraćena kući.

Latifa je opisala oca kao osobu kojoj je stalo samo do reputacije, nazivajući ga "čistim zlom". Također je podijelila da je već pokušala pobjeći 2002. godine, nakon čega je tvrdi da je bila zatočena i godinama izložena fizičkom mučenju.

Nakon pokušaja bijega, princeza Latifa je viđena samo u nekoliko navrata, u Dubaiju, Španiji i na Islandu. Jedan od tih trenutaka uključuje i fotografiju s bivšom predsjednicom Irske i bivšom visokom povjerenicom Ujedinjenih naroda za ljudska prava, Meri Robinson. Robinson je izjavila da je kćerka šeika Mohameda okružena "pažnjom i ljubavlju".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo