10°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

18.03.2024 / 09:57 Svijet - Njemački kancelar

Scholz: Kako zaštititi više od 1,5 miliona ljudi?

Scholz: Kako zaštititi više od 1,5 miliona ljudi?
Foto: Arhiv

Njemački kancelar Olaf Scholz doveo je u pitanje “užasno visoku cijenu” izraelske ofanzive na palestinsku grupu Hamas u Gazi, rekavši da svijet ne može jednostavno stajati po strani i gledati kako su Palestinci u riziku da umru od gladi u enklavi.

Govoreći nakon razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Jerusalemu, Scholz je kazao da je podijelio zabrinutost zbog velikog broja civilnih žrtava i nedovoljne pomoći koja stiže do Gaze, gdje humanitarne agencije tvrde da Palestincima prijeti glad.

Iako su brojne zemlje izrazile sličnu zabrinutost, upozorenje je neobično oštro za njemačkog čelnika, koji je kontinuirano naglašavao pravo Izraela da se brani nakon Hamasovog napada 7. oktobra na zemlju u kome je ubijeno 1.200 ljudi, sudeći po izraelskim podacima.

Njemačka je jedan od najodanijih saveznika Izraela uz Sjedinjene Države, ističući svoju dužnost da stane na stranu te zemlje, u iskupljenju za počinjenje nacističkog holokausta u kome je ubijeno šest miliona Jevreja.

- Što situacija s ljudima u Gazi postaje očajnija, to se više postavlja pitanje: Bez obzira koliko važan cilj može opravdati tako strašno visoku cijenu, ili postoje drugi načini da postignete cilj? - kazao je Scholz na engleskom jeziku na zajedničkoj konferenciji za novinare s Netanyahuom.

Scholzov put u nedjelju u Jordan i Izrael uslijedio je nakon što je Izrael u petak odobrio plan za napad na grad Rafah na južnom rubu razorene palestinske enklave u koju se više od polovine od 2,3 miliona stanovnika sklonilo nakon pet mjeseci rata.

Globalni saveznici i kritičari pozvali su Netanyahua da odustane od napada na Rafah, strahujući od masovnih civilnih žrtava. Izrael, međutim, tvrdi da je to jedno od posljednjih uporišta Hamasa koje je obećao eliminirati i da će mještani biti evakuirani.

- Kako zaštititi više od 1,5 miliona ljudi? Gdje bi trebali ići?” upitao je Scholz.

- Veliki broj civilnih žrtava koji bi proizašao iz napada na Rafah učinio bi regionalni mir "veoma teškim - kazao je Scholz u nedjelju nakon razgovora s jordanskim kraljem Abdullahom u jordanskoj luci Akaba na Crvenom moru.

Svholz je dodao da je s Netanyahuom razgovarao o potrebi da se uslovi za distribuciju pomoći "hitno i masovno poboljšaju".

- Ne možemo stajati po strani i gledati kako Palestinci riskiraju da umru od gladi. To nije ono za šta se mi zalažemo. To nismo mi.

- Održiva sigurnost neće proizaći iz "viših zidova i dubljih jarkova, nego iz pozitivne perspektive i za izraelski i za palestinski narod, što znači dvodržavno rješenje. Za to je potrebno reformisati i osnažiti Palestinske vlasti, kako kadrovski tako i strukturno - izjavio je Scholz.

- Trajna sigurnost za buduće generacije izraelskog naroda leži u rješenju s Palestincima, a ne protiv njih - kazao je.

Netanyahu je odgovorio rekavši da bi sporazum zbog koga bi Izrael izgledao slabim stvorio neodrživi mir.

U razgovoru s novinarima u jordanskoj luci Akaba na Crvenom moru, Scholz je kazao kako je "veoma jasno da moramo učiniti sve kako se situacija ne bi pogoršala nego što je sada".

Scholz nije direktno odgovorio na pitanje da li će Njemačka reagovati na veliku ofanzivu na Rafah, naprimjer ograničavanjem izvoza njemačkog oružja u Izrael.

Njemačka se suočava sa sve većim optužbama - uključujući i one svojih istaknutih jevrejskih građana - da je dopustila da krivnja izvitoperi njen odgovor na odmazdu Izraela.

Malezijski premijer Anwar Ibrahim optužio je Evropu tokom prošle sedmice u Berlinu da je "licemjerna" i selektivna u svojoj brizi za različite narode, zanemarujući decenije rasprostranjene palestinske patnje.

U izraelskoj zračnoj i kopnenoj kampanji u enklavi ubijeno je je više od 31.600 ljudi, tvrde zdravstvene službe u Gazi pod upravom Hamasa, protjerana je većina stanovništva iz njihovih domova i dovedeni su na rub gladi, tvrde humanitarne agencije, prenosi Reuters.

 

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo