17.03.2024 / 20:00 Politika - Otvaranje pregovora?

Uoči ključne odluke: Prelomna sedmica za EU put BiH

Uoči ključne odluke: Prelomna sedmica za EU put BiH
Foto: AP
Pred Bosnom i Hercegovinom je sedmica u kojoj se čeka ključni odgovor Evropske unije o daljem putu integracija.

Na sjednici Evropskog vijeća 21. i 22. marta biće donesena odluka o tome hoće li BiH dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Evropskom unijom.

Put Brisela će ove sedmice i ministar vanjskih poslova BiH Elemedin Konaković. Danas su se ponovo oglasili iz Evropske komisije, koja je u svom izvještaju o napretku Bosne i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji navela da je država napravila "opipljiv napredak", a novom objavom su potvrdili sve već prije naglašeno.

"Ove sedmice smo preporučili EU Vijeću otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom o pristupanju EU. Bosna i Hercegovina je poduzela impresivne korake naprijed, a pozitivna dinamika na reformskom putu treba se nastaviti. Njihova je budućnost u našoj Uniji", poručili su.

Ranije je predsjednica komisije Ursula von der Leyen izjavila da je Bosna i Hercegovina sada u potpunosti usklađena sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU, što je prema Von der Leyen, "ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja".

Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić u razgovoru za Vijesti.ba kaže da je zeleno svjetlo za BiH u interesu cjelokupne EU.

"Kao što znamo, otvaranje pregovora mora potvrditi Evropsko Vijeće. Drugo, otvaranje pregovora je daleko od članstva, ali je jedan veoma važan i značaj korak i to je, ponavljam, pobjeda BiH. Naravno, na to utječe niz različitih elemenata i faktora, ali tako je bilo svima zemljama koje su postajale članice", kaže Pusić.  

Protekle sedmice, Barbara Moens, glavna dopisnica za Evropsku uniju za list POLITICO, javlja da je nekoliko zemalja EU, uključujući Holandiju i Dansku, upozorilo da Evropsko vijeće iduće sedmice ne bi trebalo jednostavno dati zeleno svjetlo BiH.

Navodno je nekoliko osoba tražilo pojašnjenje "iznenađujuće pozitivnog izvještaja o BiH". Među njima su i predstavnici iz Holandije i Danske.

Navode da bi se mogao pronaći kompromis na način da se otvore pregovori, kao što je to urađeno s Ukrajinom i Moldavijom, ali da se traže dodatni uslovi za formalno pokretanje pregovoračkog procesa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo