13.03.2024 / 14:43 Politika - Otvaranje pregovora

Habota: Evropska komisija poslala ključne poruke građanima i bh. vlastima

Habota: Evropska komisija poslala ključne poruke građanima i bh. vlastima
Foto: FENA
Direktorica Direkcije za evropske integracije Elvira Habota  izjavila je da je Evropska komisija, davanjem preporuke za otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, poslala dvije ključne poruke građanima i bh. vlastima.

Prva je da se isplati raditi i ispunjavati prioritete iz Mišljenja, a druga je da je Komisija važan i pouzdan partner u procesu pristupanja.

- Preporuka je prvi korak i bit će snažan argument za države članice kada budu razgovarale o pitanju otvaranja pregovora sa Bosnom i Hercegovinom na sastancima Vijeća EU i Evropskog vijeća sljedeće sedmice - navela je Habota.

Kazala je kako sada bh. vlasti i institucije ne trebaju stati.

- Potrebno je raditi dalje, kako bismo dali argument više državama članicama na kojima je finalna politička odluka. Tu bi, vjerujem, usvajanje zakona o sudovima, kao zadnjeg u setu trenutno najvažnijih zadataka, imalo i te kakav značaj za pozitivnu odluku država članica EU o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom - izjavila je direktorica Direkcije za evropske integracije Elvira Habota povodom odluke Evropske komisije da preporuči otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo