10.03.2024 / 17:52 BiH - Foto/Video

Stigao ramazan: Pucanj topa sa Žute tabije označio početak svetog mjeseca

Top s bedema Žute tabije označio je početak svetog mjeseca Ramazana.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca nastupio je mjesec Ramazan. Večeras se klanja prva teravija, dok će prvi dan posta biti u ponedjeljak, 11. marta.

- Večeras, sa akšam-namazom, ulazimo u veličanstveni ramazan, mjesec posta i bogobojaznosti, mjesec naših duhovnih uzleta i velikih nadanja. Ramazansko vrijeme je mubarek vrijeme i naši postupci u njemu zadobivaju naročit značaj - uvećavaju se, kako oni dobri, tako i oni loši. Stoga, povedimo računa o svojim postupcima. Neka ramazan dotakne srce svakog čovjeka i neka ga oplemeni svojom plemenitošću, poručio je u ramazanakoj poruci reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Nakon mjeseca posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika. Bajram-namaz je u srijedu, 10. aprila 2024. godine, prenosi Mina.

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog mjeseca organizirati brojne vjerske aktivnosti, te jedinstvene programe povodom obilježavanja značajnijih datuma - Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Mjesec ramazan deveti je mjesec hidžretskog lunarnog kalendara, i u njemu se izvršava ibadet posta.

Ovaj mjesec se odlikuje i po tome što je u njemu započelo objavljivanje Kur’ana, posljednje Božije Objave, a karakteristika islamske tradicije Bošnjaka jeste i učenje ramazanskih mukabela.

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vijekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo